Arama

Tarihin en önemli kütüphaneleri

Farklı dillerde ve farklı coğrafyalarda üretilen insanlığın ortak kültürel mirası ve uygarlığın belleğini oluşturan dev kütüphaneler, dünyadaki önemli çekim merkezleri arasında yer alıyor. Kayıt ve arşivler teknolojinin imkânlarıyla dijital ortama kaymaya başlasa da kütüphaneler, hala ülkelerin uygarlık birikimi, bilgi ve kültür seviyesini gösteren insanlığın ortak hafızası olma işlevini sürdürüyor. Özellikle Osmanlı Devleti içerisinde önemli vakıf kurumlarından olan kütüphaneler, yaklaşık 800 yıldır Anadolu topraklarında kültür, bilim, eğitim ve sanatın gelişimine katkı sağladı. Bir medeniyet ülkesi olan Osmanlı Devleti'nde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemlerde yaptırılıp günümüzde hala aktif olarak kullanılan bu kütüphaneler, Kanuni Sultan Süleyman'dan II. Abdülhamid'e kadar birçok sultan ve devlet adamının da yardımıyla kuruldu. İşte sizler için tarihin en önemli kütüphaneleri derledik.

  • 4
  • 64
KULLANIMDA OLAN DÜNYANIN EN ESKİ KÜTÜPHANESİ
KULLANIMDA OLAN DÜNYANIN EN ESKİ KÜTÜPHANESİ

Bu üniversitedeki kütüphane aynı zamanda dünyanın kullanımda olan en eski kütüphanesidir. Kütüphanede nadir eserlerin yanında 4 bin kadar el yazması eser barındırır. Kütüphanein en önemli parçaları 9. yüzyıldan kalma bir adet el yazması Kur'an ve İbn-i Rüşd tarafından yazılmış olan islami hukuk kitabıdır.

  • 5
  • 64
FRANSA ULUSAL KÜTÜPHANESİ
FRANSA ULUSAL KÜTÜPHANESİ

Temeli asırlar önce atılan Fransa Ulusal Kütüphanesi, dünyanın eski ve hala aktif olarak kullanılan kütüphanelerinden biridir. Açık kitap şeklinde tasarlanmış 4 kuleden oluşmaktadır. Fransa'da basılan her kitap, gazete ve dergiyi içinde bulunduran kuruma onu inşa ettiren eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın adı verildi.

  • 6
  • 64
OSMANLI’YA GELEN FRANSA KÜTÜPHANE GÖREVLİSİNİN AMACI NEYDİ?
OSMANLI’YA GELEN FRANSA KÜTÜPHANE GÖREVLİSİNİN AMACI NEYDİ?

1980'li yıllarda oluşturulan Doğu bölümünde Türkçe kitapla bölümü bulunur. Burada 30 küsur bin matbu, 2 binin üzerinde elyazmasının muhafaza edilir. Buradaki Türkçe koleksiyonlar 1600'lü yıllarda oluşturulmaya başlandı. O dönemde İstanbul'a gönderilen Fransa Kraliyet Kütüphanesi görevlisinin tek görevi buradaki önemli kitapları satın almaktı.

  • 7
  • 64
TARİHİ KÜTÜPHANEDEKİ KİTAP SAYISI
TARİHİ KÜTÜPHANEDEKİ KİTAP SAYISI

13 milyonun üstünde basma kitap, 250 bin cilt elyazması bulunuyor. On milyon kadar kitap dışı nota, sikke, fotoğraf, harita gibi belgeler de var.

Türkçe kitaplar bölümünde Baki Divanı, İslam bilim tarihçisi Takiyüddin'in araçlar hakkında kitabı gibi meşhur eserlerin yanı sıra anonim hikâyeler, Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransa Kralı 1. Fransuva'ya, 1521 yılında yazdığı ilk mektup, minyatürlü kitaplar gibi pek çok alanda kitap ve belge bulunuyor.

  • 8
  • 64
ABD KONGRE KÜTÜPHANESİ
ABD KONGRE KÜTÜPHANESİ

Kitap ve kitap rafı sayısı bakımından dünyanın en büyüğü kabul edilen ABD Kongre Kütüphanesi, 1800'de Kongre tarafından kuruldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN