Arama

Taşın şiiri : Mardin

"Gündüzü seyranlık gecesi gerdanlık" derler Mardin için… Taşın başkenti... Hoşgörü kenti… Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'i sizler için derledik.

  • 3
  • 10
Deyrülzeferan Manastırı
Deyrülzeferan Manastırı

Mardin ilinin 3 km. doğusunda bulunmaktadır. Yukarı Mezopotamya'nın tarihi yapıtlarından ve en tanınmış olanlarından biridir. Süryani Kadim cemaatinin dini merkezidir. Manastır, 4. yüzyılda kuruldu. O dönemden kalma mozaikler bugün de görülebilmektedir. Çeşitli devirlere ait üç ibadethane mevcuttur. Canlı bir tarih görünümünde olan manastırın en büyük özelliklerinden biri de içinde 52 Süryani Patriğinin mezarlarının bulunmasıdır.

  • 4
  • 10
Anzavur Kalesi
Anzavur Kalesi

Mardin Nusaybin ilçesinin 14 km. kuzeydoğusunda, geniş bir vadi üzerindeki bu kale Hamdan Bin A1 Hasan Hasır Al-davla Bin Abdullah Bin Hamdan tarafından 970 yılında yapıldı.

  • 5
  • 10
Mor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel Manastırı

Midyat ilçesinin 23 km güneydoğusunda bulunur. Manastır, Süryani Kadim Cemaatinin ünlü ve büyük yapıtlarından biridir. Meşe ağaçları ile kaplı yüksekçe bir tepede yapıldı. Manastırın temelleri Savurlu Mor Smuel ile Kartminli Mor Şemun tarafından 397 yılında atılmış ve yapı kısa sürede tamamlandı. 615 ve 1049'da Metropolitlik Merkezi olan manastırda, Kral Arcadius (395-408) zamanında Mor Şemun tarafından barınma ve dua yerleri yapıldı.

Taşın şiiri : Mardin

Mardin ismi hakkında değişik rivayetler vardır. Kelimenin Farsça, Yunanca, Arapça ve Süryanice olduğu söylenmektedir. Çoğu kaynakta Mardin'in gerçek adı "Merdin" diye geçer. Merdin adı "Kaleler" anlamına gelmektedir. Kentte birçok kalenin varlığı, bu şekilde isimlendirilmesine neden oldu.

  • 7
  • 10
Kasımiye Medresesi
Kasımiye Medresesi

Yapımına Artuklu hakimiyeti sonlarında belki de Sultan İsa Devrinde Zinciriye Medresesi'nin yapımından hemen sonra muhtemelen aynı mimar tarafından başlanmış, fakat Timur İstilası ve Akkoyunlu baskısı gibi karışık bir durumun Mardin Siyasetine hakim olmaya başlaması üzerine yarım kalmış, daha sonra belki Akkoyunlular tarafından tamamlandıktan sonra Cihangir'in oğlu Kasım (1457-1502) adıyla anıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN