Tüm heybetiyle Gotik Mimari sanatı
Başlangıcı ve ana damarı mimari olan; 12. yüzyılın ortalarında, Fransa'da Romaneskin içinden doğmuş, yerini Rönesans'a devreden bir Ortaçağ Sanatı olan Gotik mimari tarzını siz Fikriyat okuyucuları için anlattık.
Giriş Tarihi: 08.05.2018
10:42
Güncelleme Tarihi: 08.05.2018
13:43
1250'den sonra Fransa Kraliyet'inin nüfuzu ve hakimiyeti diğer bölgeler üzerinde hissedilir bir önem kazandı ve o coğrafyanın ürünü olan Gotik sanat anlayışı büyük bir yayılma göstermeyi başardı.
1250 1350 tarihleri arasındaki 100 yıllık zaman diliminde en güçlü ihtişamlı dönemini yaşadı.
1380 ile 1425 tarihleri arasında Avrupa çağında uluslararası bir nitelik kazandı.
Barselona Gotik-Mahallesi - Carrer del Bisbe
PEKİ GOTİK KELİMESİ NEREDEN GELİYOR?
Sözcük, ilk kez rönesans dönemi İtalyan sanatçıları tarafından klasik akıma karşı duran Kuzeyli Barbarların kültürünü temsil eden bir kavram olarak kullanıldı.
1500'lü yılların ortalarında, İtalyan ressam ve mimar Giorgio Vasari, barbarlık ve kabalığa ithafen bu sözcüğü kullanmış.
Sagrada Familia - Barselona
Bu sanata yön veren kişiler de tıpkı Klasik Roma sanatında olduğu gibi din adamı kökenli. Ama Roma usulünden bir farkı var; yapıların ruhu madde ötesi duyguları barındırıyor ve kıyafeti daha ruhsal; bu da onu özgün kılıyor.
Şehirli tüccarlar ve sanatkarlar sayesinde Gotik sanat gelişme katetmiş ve bu tüccarlar aracılığıyla şehre yakın konumlanmış. Erken dönem Roma eserlerinden farklı olarak şehirlerin gücünü gösteren yapılar olduğunu söylemek mümkün.
Le Mont Saint Michel - Fransa
Gotik Mimari'nin temel özellikleri:
-Binalar uzunlamasına büyüme eğiliminde, bu da Gotik sanatın dikkati çeken baskın bir özelliği. Bu özellik kendini resim ve heykelde de gösteriyor.
-Yapılarda süslemeler son derece dikkat çekici ve karmaşık.
-Yükselen formda tasarlanan bu mimari yapılarda ortaya çıkabilecek ağırlık sorunu, sivri dayanma kemerleri ile çözülmüş; bu kemerler ile ağırlığın yatay olarak dağılması sağlanıyor. İşlevselliği haricinde bu kemerler sözkonusu eserlere estetik bir gürünüm kazandırıyor.
Gotik mimaride pencere ve kemer dizaynı
-Pencereler, neredeyse duvar görünümünü yok edecek şekilde yüksek ve görkemli. Bu sayede yapı içerisine girecek ışık maksimize ediliyor.
-Camlarda vitray kullanımı dikkat çeker ve vitray arasından süzen ışık sayesinde yapı içerisindeki atmosferi değiştirecek hoş renkler oluşur.
-Yapını dış cephe süslemesinin ön planda tutulması sayesinde Gotik binalar kolayca diğerlerinden ayırt edilir. İlk zamanlarda bu desen yoğunluğu az olsa da zamanla bolca süslemeli&kabartmalı geniş kapılar eklenip heykeller ilave edilmiş.
-Dini motiflerin yer aldığı vitray camlar, Gotik üslubu tanımlayıcı özellikler arasında yer alır.