Tüm heybetiyle Gotik Mimari sanatı
Başlangıcı ve ana damarı mimari olan; 12. yüzyılın ortalarında, Fransa'da Romaneskin içinden doğmuş, yerini Rönesans'a devreden bir Ortaçağ Sanatı olan Gotik mimari tarzını siz Fikriyat okuyucuları için anlattık.
Giriş Tarihi: 08.05.2018
10:42
Güncelleme Tarihi: 08.05.2018
13:43
Sagrada Familia - Barselona
Bu sanata yön veren kişiler de tıpkı Klasik Roma sanatında olduğu gibi din adamı kökenli. Ama Roma usulünden bir farkı var; yapıların ruhu madde ötesi duyguları barındırıyor ve kıyafeti daha ruhsal; bu da onu özgün kılıyor.
Şehirli tüccarlar ve sanatkarlar sayesinde Gotik sanat gelişme katetmiş ve bu tüccarlar aracılığıyla şehre yakın konumlanmış. Erken dönem Roma eserlerinden farklı olarak şehirlerin gücünü gösteren yapılar olduğunu söylemek mümkün.
Le Mont Saint Michel - Fransa
Gotik Mimari'nin temel özellikleri:
-Binalar uzunlamasına büyüme eğiliminde, bu da Gotik sanatın dikkati çeken baskın bir özelliği. Bu özellik kendini resim ve heykelde de gösteriyor.
-Yapılarda süslemeler son derece dikkat çekici ve karmaşık.
-Yükselen formda tasarlanan bu mimari yapılarda ortaya çıkabilecek ağırlık sorunu, sivri dayanma kemerleri ile çözülmüş; bu kemerler ile ağırlığın yatay olarak dağılması sağlanıyor. İşlevselliği haricinde bu kemerler sözkonusu eserlere estetik bir gürünüm kazandırıyor.
Gotik mimaride pencere ve kemer dizaynı
-Pencereler, neredeyse duvar görünümünü yok edecek şekilde yüksek ve görkemli. Bu sayede yapı içerisine girecek ışık maksimize ediliyor.
-Camlarda vitray kullanımı dikkat çeker ve vitray arasından süzen ışık sayesinde yapı içerisindeki atmosferi değiştirecek hoş renkler oluşur.
-Yapını dış cephe süslemesinin ön planda tutulması sayesinde Gotik binalar kolayca diğerlerinden ayırt edilir. İlk zamanlarda bu desen yoğunluğu az olsa da zamanla bolca süslemeli&kabartmalı geniş kapılar eklenip heykeller ilave edilmiş.
-Dini motiflerin yer aldığı vitray camlar, Gotik üslubu tanımlayıcı özellikler arasında yer alır.
Dünya çapındaki Gotik Mimari eserlere;
Fransa'da Notre Dame Katedrali,
Amiens Katedrali,
Arras Town Hall,
Strasbourg Katedrali,
İngiltere'de Salisbury Katedrali,
Westminster Abbey,
Canterbury Katedrali,
İtalya'da Milano Katedrali,
Siena Katedrali,
Castel Del Monte,
Polonya'da Malbork Kalesi,
Frombork Katedrali,
İspanya'da Burgos Katedrali,
Seville Katedrali,
Çek Cumhuriyeti'nde Prague Kalesi,
Prag'daki Charles Bridge,
Belçika'da Bruges City Hall,
Brussels Town Hall,
Danimarka'da Roskilde Katedrali,
Almanya'da Aachen Katedrali,
St.Martin's Kilisesi örnek gösterilebilir.
Saint Pierre Kilisesi - Caen
GOTİK MİMARİ SANATINDA VİTRAY KULLANIMI
Vitray hakkında en eski bilgiler M.S 4. yüzyıla ait fakat o zaman anlamı çok farklıdır ve "süslü pencere" anlamındadır, resim değildir.
İlk vitray 9. yüzyıla ait ve bu tarihlerden sonra gerek Roman ve gerekse Gotik kiliselerde, önce Fransa, sonra Almanya ve İngiltere'de kullanıldı.