Türk dünyası 2023 turizm başkenti: Şamahı
Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde kurulu güzide şehir Şamahı, Azerbaycan tarihi izlerinin çok net olarak görüldüğü bir yerdir. Dün ve bugün, Türk ve dünya turizmi açısından önemli bir konumdadır. Yakın bir zamanda Türk Devletleri Teşkilatı Azerbaycan'da (TDT) 7. Kurul Toplantısını düzenledi. Bakanlar tarafından alınan karara göre, tarihin adeta kök saldığı bu kent, "Türk Dünyası Turizm Başkenti" olarak seçildi. Şamaxı ismiyle de bilinen bu kenti ve turistik yerlerini gelin daha yakından tanıyalım.
Giriş Tarihi: 14.09.2022
07:20
Güncelleme Tarihi: 14.09.2022
09:54
💠 19. yüzyılda Şemaha, Şirvan Hanlığı'nın başkenti olur. 2 Aralık 1859'da yıkıcı bir deprem meydana gelir ve ardından bu kent Bakü'ye taşınmak zorunda kalır.
💠 Şimaxi şehri sonrasında Bakü vilayetindeki Şemaha ilçesinin de idari merkezi olur. Uzun bir süre Şemaha, Büyük İpek Yolu'nun önemli noktalarından biri haline gelir.
💠 Öncelikle bulunduğu bölgenin ticaret merkezi olur. Daha sonra bu bölgeye düzenlenen akınlar ve yaşanan doğal afetler sonucu Şimaxı'nın bu namı silinir gider.
💠 Kervan yollarının kesiştiği bu yer, ipek ticaretinde önemli bir noktadır. Burada fabrika sahibi olan Azerbaycan Türkü, Fars, Arap, Rus, Hintli, Türk ve Batı Avrupalı tüccarlar Şemaha'da ticaret yaparlar; çok sayıda ipek dokuma, kağıt dokuma ve halı atölyeleri de bulunur.
Azerbaycan tarihinin kırılma noktaları
Gülüstan Kalesi
💠 Gülüstan Kalesi 12. ve 13. asırda Şirvanşahlar tarafından inşa edilir. Şemaha'nın en gözde turistik yerlerinden biri, Gülistan kalesidir.
💠 Bazı tarihçiler, Şirvanşahların bir saray yaptırdığı fakat bu sarayın günümüze ulaşamadığından bahsederler.
💠 Bu anıtın topraklarında bulunan en eski buluntuların, 9. yüzyıla kadar gidebildiği söylenir.
💠 Vakti zamanında, Şirvanşahların Orta Çağ'daki son sığınağı olan efsanevi Şemaha kalesi, şiddetli savaşların merkezinde yer alır.
İhtişamlı 5 tarihi kale
💠 Bu tarihi kalenin tüm bölgesi, çok sayıda yuvarlak ve dörtgen kuleli güçlü duvarlarla çevrili haldedir. Kalenin alt kısmından, dağın tepesinde bulunan ve sürekli bir duvar halkasıyla çevrili kaleye giden dolambaçlı bir yol üzerinde bulunur.
💠 Kalenin özelliği, 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindedir. Bir de kayaya oyulu uzun bir gizli geçiti bulunur. Bu geçit, acil durumlar için yapılmıştır.
💠 Bu kale 16. yüzyıla kadar varlığını sürdürür fakat bugün kalıntıları görülebilmesine rağmen, çok sayıda depremden ağır hasar gördüğü için kale, ilk haline uygun bir şekilde tekrar inşa edilir.
💠 Zengin bir tarihi geçmişi olan bu kale, kentin girişinde bulunur. Turistleri, şehrin girişinde karşılar ve gizemli havasıyla tüm ilgiyi üzerinde toplar.
En büyük 10 kale
Cuma Camii
💠 Tarihi Cuma Camii 8. yüzyılda Emeviler tarafından inşa edilir. Külliye olarak yapılan bu eserin yalnız bir kısmı günümüze ulaşır.
💠 Efsaneye göre, 8. yüzyılda Arap Halifesi, Şemaha'ya yerleşmeye karar verir. Bu kararın ardından bu muazzam yapı inşa edilir.
💠 Cuma Cami'nin giriş kapısında yer alan bilgilere göre inşası çok eski yıllara kadar gittiği bilgisine ulaşılır.
💠 Modern Azerbaycan topraklarında yeni dini yapıların (camilerin) inşası, Emevilerin bölgeye hakim olmasıyla başlamış olur.
Sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camiler
💠 Cami eşsiz bir mimariye sahiptir. Büyük ibadet salonu, üç bağımsız bölümü bulunan camiye birden fazla giriş kapısı da yapılmıştır.
💠 Cami, savaşlar ve depremler sırasında önemli ölçüde hasar gördükten sonra birkaç kez yeniden inşa edilir ve 20. yüzyılda modern görünümünü alır.
💠 Caminin üç salonu vardır, merkezi salon büyük bir kubbe ile kaplıdır ve merkezi kubbenin altında açık kafeslerle süslenmiş bir pencere kemeri vardır. Tüm cephe, süs dekoru ile dekore edilmiştir.
Eskilerin en nadide camileri