Türkiye ve Rusya Ayvazovski’nin tablolarında buluştu
Cumhurbaşkanlığının himayesinde St. Petersburg'ta gerçekleştirilen "Ayvazovski'nin İstanbul'u" performansında sanatçının 500'e yakın eseri müzik eşliğinde gösterime sunuldu.
Giriş Tarihi: 13.04.2018
18:18
Güncelleme Tarihi: 23.02.2020
13:27
İTALYA SEYEHATİ VE GOGOL İLE BİRLİKTE BİR YOLCULUK
Ivan Konstantinovich Aivazovsky, Kırım 'ın güney sahillerine yaptığı gezi dışında, Karadeniz donanmasının askeri seferlerine katılmış ve iki yıl içerisinde gerçekleştirdiği çalışmaları akademiye sunup ardından 1840 'ta İtalya 'ya gitmiştir.
Rönesans 'ın doğduğu topraklarda çeşitli yerleri ziyaret etmiş, burada tanıştığı ünlü Rus yazar Gogol ile birlikte yolculuk etme fırsatı bulmuştur. Ayrıca, Roma 'da İngiliz romantik ressam Turner 'la tanışmış ve ünlü ressam onun resimlerinden etkilenerek onun hakkında "Sizin sanatınız yüksek ve güçlü; çünkü siz dehadan ilham alıyorsunuz" diye yazmıştır.
ONU DÜNYADA EN FAZLA ETKİLEYEN ŞEHİR İSTANBUL OLMUŞTUR
1892'de Batı resim sanatının iki önemli merkezi, İngiltere ve Hollanda 'yı ziyaret etmiş ve bu ülkelerdeki deniz resmi geleneğini incelemiştir, kendisi de deniz konusu üzerine çalışmıştır. Aynı yılın Paris sergisine katılan tek Rus sanatçı olarak, sanat çevrelerinden büyük övgüler almıştır. Paris'e yerleşip Fransız vatandaşlığına geçeceği dedikoduları üzerine, 1844 yılında St.Petersburg'a geri dönmüştür. Burada büyük bir coşkuyla karşılanmıştır.
Bu süreçte, donanma ile ilişkileri resmiyet kazanmış ve Rusya'da denizciliğin tarihine ve genel olarak donanmaya adanmış bir seri resim yapmakla görevlendirilmiştir. İngiltere'den İtalya'ya, Hollanda'dan Portekiz 'e Avrupa'nın pek çok ülkesini, Mısır 'ı (1869) ve ABD 'yi gezmiş, buralardan çeşitli birikimler edinmiş ve ününü dünyanın her köşesine yaymıştır. Ama onu dünyada en fazla etkileyen şehir İstanbul olmuştur.
Aivazovsky, 1845 yılında, Grandük Konstantin Nikolaievich ile birlikte Anadolu , Ege Adaları ve Doğu Akdeniz 'e yapılan bir geziye katılmıştır. Gezinin durakları arasında İstanbul ve Truva da vardır. Geziden hemen sonra 1846 'da Feodosiya'da düzenlediği sergi ile ilgili belgelerden birinde şu satırlar yer almaktadır: "Üç küçük manzaradan en çok Truva'yı beğendim. Onda bir tür hüzünlü şiirsellik var ki herşeyden önce bunu ifade etmek istiyorum."