Türkiye ve Rusya Ayvazovski’nin tablolarında buluştu
Cumhurbaşkanlığının himayesinde St. Petersburg'ta gerçekleştirilen "Ayvazovski'nin İstanbul'u" performansında sanatçının 500'e yakın eseri müzik eşliğinde gösterime sunuldu.
Giriş Tarihi: 13.04.2018
18:18
Güncelleme Tarihi: 23.02.2020
13:27
İMPARATORLUK AKADEMİSİ
Ülkenin sadece siyasi değil, kültürel başkentidir St. Petersburg. Uzun zamandır Katolik Batı'dan farklı çizgide bir kültürel gelişim süreci içerisinde olan Rusya, 18. yüzyılda batıdaki gelişmeleri yakinen takip etmeye başlamış ve bu yüzyılda Fransa , İtalya ve Almanya 'dan pek çok sanatçı, Rus sarayının siparişlerine yanıt vermek üzere St.Petersburg'a gelmiştir. Onların sanatsal üretimleri ve uzmanlıklarıyla sağladıkları katkılara istinaden, 1757 'de İmparatorluk Akademisi kurulmuştur. Okul resmi ve akademik tarzda bir eğitim veren kurum, 19. yy. başlarında St. Petersburg'un merkezinde bulunduğu bu kültürel değişim süreci resim alanında ilk meyvelerini vermeye başlamıştır.
Pek çok Rus ressam yetişmekte ve St. Petersburg'un sanat ortamına dâhil olmaktadır. Aivazovsky'nin akademide devam ettiği manzara sınıfının başında bulunan Vorobiov , atmosfer koşulları üzerinde duran ve açık hava resmini savunan bir ressam olmuştur.
Sanat yaşamı boyunca eserlerinde atmosfer koşulları ile oldukça çok ilgilenen Aivazovsky'nin, hocasından etkilenmiş olduğu, en azından var olan ilgilerinin hocasının yaklaşımıyla örtüştüğü eserlerinden de gözlenebilmektedir.
Öğrenciyken Akademi Başkanı Olenin 'in tavsiyesi üzerine akademide açılacak sergi için deniz ve atmosfer koşullarını konu alan "Deniz Üzerinde Hava Çalışması" adlı resmi yapması, kariyerinin başında olan bu ressamın sanatsal çizgisinin şekillenmeye başladığını ortaya koymaktadır.
Resim, akademi sergisinde yer almış ve büyük bir başarı göstererek gümüş madalya kazanmıştır. Bu başarı, Aivazovsky'nin İmparator I. Nicholas 'ın takdirini kazanmasına ve onunla tanışmasına olanak sağlamış; imparator, Baltık Donanması ile Finlandiya Körfezi 'ne deneme seferi yapacak olan oğlu Grandük Konstantin Nikolaievich 'e eşlik etmesini istemiştir. Bu deneyim, Aivazovsky'nin deniz üzerindeki yaşantıyı ilk elden görmesi ve imparatorluk donanması ile hayatı boyunca sürecek olan yakın ilişkinin başlangıcı olması açısından önemlidir.
SERGİDE ÜNLÜ RUS ŞAİR PUSHKİN'LE TANIŞMA FIRSATI
Ivan Konstantinovich Aivazovsky, 1836'da açılan akademi sergisine yedi resimle katılmıştır. Bunlardan birisi üç yıldır görmediği Feodosiya şehrini betimlemektedir.
Aivazovsky, resimlerini doğrudan doğadan çalışarak üretmemektedir. Yaptığı ön çizimlerden ve hafızasından yararlanmaktadır. Aivazovsky, bu sergide ünlü Rus şair Pushkin 'le tanışma fırsatını da bulur. Pushkin ve onun şiirleri Aivazovsky'i etkileyen diğer unsurlardan biridir.