Arama

Türkiye’de bulunan edebiyat müzeleri

Edebiyat müzeleri, edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtır ve korur. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarından oluşan bu müzeler, bize geçmişin kapılarını aralar. Bu kapıdan geçip edebiyatın büyük şahıslarının yaşantısı, işlerini ve eserlerini oluştururken kullandığı araçları görmek sizin edebiyata olan tutkunuzu artıracak.

  • 4
  • 19
MEHMET AKİF ERSOY EVİ
MEHMET AKİF ERSOY EVİ

"Gitme ey yolcu, berâber oturup ağlaşalım:

Elemim bir yüreğin kârı değil, paylaşalım:

Ne yapıp ye'simi kahreyleyeyim, bilmem ki?

Öyle dehşetli muhîtimde dönen mâtem ki!"

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Savaşımız sırasında I. TBMM Burdur Mebusu iken, kendisine büyük hayranlık duyan Tacettin Şeyhi tarafından selamlık bölümü kendisine tahsis edilen bu evde yaşadı ve İstiklâl Marşı'mızı bu evde yazdı.

Bu ev 30 Ekim, 1949 tarihinde Şehir Meclisi kararı ile Mehmet Akif Ersoy Evi adını almış ve müzeye dönüştürülmüş ise de bakımsız kalmış ve zamanla harap oldu.

Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampusu'nun kuruluşu sırasında, Rektör Prof. Dr. İhsan Doğramacı yapının eski durumuna sadık şekilde onarımını sağlamış ve yapı ziyarete açılmıştır.

Mehmet Akif Ersoy'a ait cep saati, gözlük, tesbih, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen manevi değeri yüksek eserlerdir.

Cumartesi-Pazar ve resmi tatiller dışında her gün saat: 10.00-12.00, 14.00-16.00 arasında ziyarete açıktır.

  • 5
  • 19
YAHYA KEMAL BEYATLI MÜZESİ
YAHYA KEMAL BEYATLI MÜZESİ

"Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden,

Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden"

İstanbul şâiri Yahya Kemal'in sağlığında kitap hâlinde hiçbir eserini yayınlamayan Yahya Kemal'in vefatından sonra kurulan Yahya Kemal Enstitüsü şairimizin şiir, yazı ve notlarını 12 kitap hâlinde yayımladı, Yahya Kemal monografisini ve hakkında yazılanların büyük bir kısmını kitaplaştırdı.

1958 yılında Yahya Kemal müzesi kurularak şairin özel eşyaları, el yazısı notları, kitapları, çeşitli hatıra resimleri ziyaretçilere açıldı.

Hafta içi her gün 10:00 - 16:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • 6
  • 19
SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ
SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ

"İnsan aslını unutmamalıdır"

Türk edebiyatının usta öykücülerinden Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açıldı.

1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti'nin sorumluluğunda yoluna devam eden Müze, açıldığı günden bu yana ülkemizin en fazla ziyaret edilen müzelerinden biridir.

Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 2009 yılında güçlendirme, restorasyon ve konservasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Müze, 11 Mayıs 2013 tarihinde yeniden ziyarete açıldı.

Vasiyeti üzerine ücretsiz ziyaret edilen müze Burgazada'da bulunuyor. Yazarın evi pazartesi ve salı günleri haricinde 10.30-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

  • 7
  • 19
ORHAN KEMAL MÜZESİ
ORHAN KEMAL MÜZESİ

"-Hiç bitmeyecek mi senin bu okuman?

-Bitmeyecek.

-Hiç mi?

-Hiç.

-Niyetin kâtip olmak mı yani?

-Hayır.

-Ya?

-İnsan olmak"

Beyoğlu'nda bulunan müzede yazarın çoğu Ara Güler tarafından çekilmiş özel yaşamıyla ilgili 70 fotoğrafı, ailesiyle ilgili fotoğrafları, kitaplarının orijinal ilk baskıları, özel mektupları, hakkındaki yazılar, makaleler ve doktora tezleri, çalışma odası, yazarın kullandığı daktilo, yatak, diş fırçası, kalem gibi özel eşyaları ve öldüğünde yüzünden alınan yüz kalıbı gibi çeşitli materyaller bulunuyor.

Her gün 10.00-19.00 saatleri arasında açık olan müzeye öğrenciler 5, siviller 10 TL'ye giriş yapabiliyor.

  • 8
  • 19
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR MÜZESİ
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR MÜZESİ

"İtirafı zor olan hakikatlerin saklanması daha zordur"

Adaları seven eski yazarlardan olan Hüseyin Rahmi, 1912'den 1944'e kadar Heybeliada'da yaşadı. Müzeye dönüştürülen yaşadığı evde kişisel kütüphanesi, kendi yaptığı el işi resimleri ve kimi özel eşyaları müzede sergileniyor.

Girişi ücretsiz olan müze, haftanın her günü 10.00 ile 16.00 arası ziyarete açık.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN