Arama

Türkiye’de bulunan edebiyat müzeleri

Edebiyat müzeleri, edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtır ve korur. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarından oluşan bu müzeler, bize geçmişin kapılarını aralar. Bu kapıdan geçip edebiyatın büyük şahıslarının yaşantısı, işlerini ve eserlerini oluştururken kullandığı araçları görmek sizin edebiyata olan tutkunuzu artıracak.

  • 7
  • 19
ORHAN KEMAL MÜZESİ
ORHAN KEMAL MÜZESİ

"-Hiç bitmeyecek mi senin bu okuman?

-Bitmeyecek.

-Hiç mi?

-Hiç.

-Niyetin kâtip olmak mı yani?

-Hayır.

-Ya?

-İnsan olmak"

Beyoğlu'nda bulunan müzede yazarın çoğu Ara Güler tarafından çekilmiş özel yaşamıyla ilgili 70 fotoğrafı, ailesiyle ilgili fotoğrafları, kitaplarının orijinal ilk baskıları, özel mektupları, hakkındaki yazılar, makaleler ve doktora tezleri, çalışma odası, yazarın kullandığı daktilo, yatak, diş fırçası, kalem gibi özel eşyaları ve öldüğünde yüzünden alınan yüz kalıbı gibi çeşitli materyaller bulunuyor.

Her gün 10.00-19.00 saatleri arasında açık olan müzeye öğrenciler 5, siviller 10 TL'ye giriş yapabiliyor.

  • 8
  • 19
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR MÜZESİ
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR MÜZESİ

"İtirafı zor olan hakikatlerin saklanması daha zordur"

Adaları seven eski yazarlardan olan Hüseyin Rahmi, 1912'den 1944'e kadar Heybeliada'da yaşadı. Müzeye dönüştürülen yaşadığı evde kişisel kütüphanesi, kendi yaptığı el işi resimleri ve kimi özel eşyaları müzede sergileniyor.

Girişi ücretsiz olan müze, haftanın her günü 10.00 ile 16.00 arası ziyarete açık.

  • 9
  • 19
TANZİMAT MÜZESİ
TANZİMAT MÜZESİ

"Ne efsunkâr imişsin ah ey didâr-ı hürriyet

Esîr-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten"

1952 yılında Ihlamur Kasrı'nda açılmış olan müze, 1969 yılında Yıldız Parkı içinde bulunan Çadır Köşkü'ne, 1983 yılında ise Tanzimat Fermanı'nın okunduğu Gülhane Parkı içindeki binasına taşınır. Müzede 1839 – 1876 yılları arasındaki Batılılaşma hareketlerine ait belge ve eşyalar sergilenir.

Müze Pazar günleri dışında her gün 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyarete açık.

  • 10
  • 19
KEMAL TAHİR MÜZESİ
KEMAL TAHİR MÜZESİ

Eşi Semiha Tahir'in kurduğu vakıf, Suadiye Kadıköy'deki bu evi müze haline getirdi. Nâzım'ın daktilosunu da barındıran müze, Kemal Tahir'in el yazmaları, binlerce kitabı, başarıları ve çeşitli görseller müzenin ana kemiğini oluşturur.

Kemal Tahir'in son çalışmalarını yaptığı, hayata gözlerini yumduğu bu ev, hafta için her gün 09.00 ile 17.00 arasında ziyaret edilebiliyor.

  • 11
  • 19
TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI EDEBİYAT MÜZESİ VE YAZIN BELGELİĞİ
TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI EDEBİYAT MÜZESİ VE YAZIN BELGELİĞİ

1974 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası kuruldu. Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle kurulan müze, ''belgelik'' ve ''kitaplık'' olarak iki ayrı bölüme sahip. İlk bölümde sanatkârların belge niteliğine sahip yazı ve çalışmaları yer alıyor. Kitaplık bölümü ise sözlükler, antolojiler, derlemeler, ansiklopedilerle bezenmiş.

Müze, İstanbul Beşiktaş'ta yer alıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN