Arama

Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 7 doğal göl

Ülkemiz coğrafi olarak çok iyi bir konumda yer aldığı için birbirinden güzel dağlara, ovalara, denizlere ve göllere sahip. Taşı, toprağı altın misali... Turistlerin uğrak yeri olan güzel ülkemizde yüzün üstünde doğal göl mevcut. Bu göller, tek bir bölgede değil, yedi coğrafi gölgeye yayılmış durumda. Türkiye'nin mutlaka görülmesi gereken yedi doğal gölünü sizler için araştırdık.

📍 BORÇKA KARAGÖL

🔹 Ülkemizin en güzel göllerinden biri şüphesiz Artvin'deki Karagöl'dür. Borçka ilçesinde bulunan göl, Artvin merkeze 55, Borçka'ya ise 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

🔹 Karçal Dağları arasında kalan bu güzellik, 2002 yılında tabiat parkı statüsüne kavuşmuş ve Borçka Karagöl Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Bir Osmanlı kasabası: Göynük

  • 6
  • 10
BORÇKA KARAGÖL
BORÇKA KARAGÖL

🔹 Karadeniz ülkemizin en çok yağış alan bölgelerinden biri olduğu için, buradaki göllerin çoğu heyelanlar sonucu oluşmuştur. Karagöl'de heyelan set göllerinden biri olarak kabul edilir.

🔹 Karagöl'ün etrafında 320 farklı bitki tipi bulunu ve bu bitkilerin yüzde ellisi endemiktir. Karagöl çevresinde; Boraboy Gölü'nde olduğu gibi piknik, kamp ve konaklama yapılabilmekte.

Endemik ne demek?

Bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yetişen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan bitkilere denir.

📍 SAPANCA GÖLÜ

🔹 İstanbul'a yakınlığı ile Marmara bölgesinde yaşayan insanların kaçış noktalarından biri Sapanca Gölü'dür. Eski Türkçe kaynaklarda "Ayan Gölü" olarak geçer. Adapazarı Ovası'nı, İzmir Körfez oluğu ile birleştiren bir tatlı su gölüdür.

🔹 Gölü; Karaçay, Kuruçay, Kurtköy, Mahmudiye, İstanbul, Karadere ve Kaymakçı dereleri besler.

🔹 Sapanca Gölü, Boraboy ve Karagöl gibi etrafında piknik, kamp yapılabilmekte.

Ayvalık'ta görülmesi gereken camiler

  • 8
  • 10
SAPANCA GÖLÜ
SAPANCA GÖLÜ

🔹 Sapanca'ya bir gün yolu düşen Evliya Çelebi, bu güzel gölü şöyle anlatır:

"Sapanca Gölü'nün çevresi 24 mil`dir. Dört çevresinde kasaba gibi yetmiş altı köy vardır. Cümle halkı bu Haliç'in suyundan içtiklerinden yüzlerinin rengi kırmızıdır. Ürünleri çok ise de, bağları yoktur. Bahçeleri hadden aşkındır. Bu gölün kenarında bir tür kavun ve karpuz olur ki, ancak ikisini bir eşek çekebilir. Bu göl içinde seksen pare (parça) kayık ve çırnaklar (tahıl kayığı) vardır ki, köyden adam, kereste ve eşya götürürler. Bu gölde bulunan yetmiş, seksen çeşit balıktan avlanıp kar ederler. Alabalığı, sazan balığı, turna balığı gibi tatlı su balıkları gayet lezzetli olur. Gölün derinliği ekseri yerlerinde yirmi kulaçtır. Suyu gayet saf ve berraktır. Kıyısında olan köylerin kadınları elbise yıkadıklarında asla sabun sürmezler."

📍 VAN GÖLÜ

🔹 Van Gölü'nün ismi bizleri yanıltmasın Van Gölü'nün büyük bir kısmı Bitlis ilimizde bulunmakta hatta bundan ötürü Bitlis Gölü olarak da bilinir. Aynı zamanda ülkemizde feribotla taşımacılık yapılan tek göldür.

🔹 Mavi ve yeşilin bir arada bulunduğu Van Gölü, Nemrut Volkanik Dağı'nın patlaması sonucunda oluşmuş bir göldür. Sodalı göller arasında dünyanın en büyük gölleri arasında kabul edilir.

Türkiye'nin sakin şehirleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN