Arama

Türkiye'den dünya belleğine girmiş kültürel miraslar

Her varlık bulunduğu ortamda yaşamından izler bırakır. İnsan ise aklıyla hem iz bırakırken hem de bu izleri korur, taşır ve geliştirir. Dünya ve insanlığın canlı tarihinin korunması için de çalışmalar bununla birlikte gelişme göstermeye başladı. İnsanlığın tarihi, kültürel sosyal belleğini oluşturan ve savaş, doğal afet gibi nedenlerle ortadan kaybolma tehlikesi bulunan belge ve bilgilerin korunması ve dijital ortamda paylaşılması için 1992 yılında UNESCO bünyesinde "Dünya Belleği Programı" kuruldu. Programın en görünen yüzü olan Dünya Belleği Kütüğü ise 1995 yılında oluşturuldu. Dünya Belleği Kütüğü'ne ilk kayıt ise 1997 yılında alındı. Dünya Belleği Programı'na 45 farklı ülkenin kaydı bulunuyor.

  • 7
  • 12
HİTİT TABLETLERİ ARŞİVİ
HİTİT TABLETLERİ ARŞİVİ

Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde yer alan tabletler, konularına göre sınıflandırılmış şekilde muhafaza edilmekte. 1906 yılından bu yana korunmakta olan tabletler, sadece bilimsel amaçlı çalışmalar amacıyla ya da müzedeki sergi alanı içinde görülebiliyor. Açıklamaları ve tasnifi tamamlanan tüm tabletlerin fotoğraflarına ve fotoğrafların negatiflerine erişmek mümkün. Aynı zamanda Anadolu Medeniyetleri Müzesi, CD-ROM aracılığıyla, tabletlere elektronik ortamda erişim olanağı sağladı.

Arşiv, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi yönetiminin sorumluluğu altında ve en üst yönetim organı da Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'dür.

  • 8
  • 12
KANDİLLİ GÖZLEM VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KÜTÜPHANESİ EL YAZMALARI KOLEKSİYONU
KANDİLLİ GÖZLEM VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KÜTÜPHANESİ EL YAZMALARI KOLEKSİYONU

Matematik, astronomi, astroloji başta olmak üzere çeşitli çalışmaları içeren el yazmalarının bulunduğu koleksiyonun, dünyada bu konularda mevcut tek yazma eser koleksiyonu olduğu biliniyor. Osmanlı ve İslami kültürel yapısına ait önemli bilgiler içeren bu el yazmaları koleksiyonu, 581 ciltte toplanmış 1339 çalışmayı kapsamakta. Bu çalışmaların 882 tanesi Türkçe, 414 tanesi Arapça, 103 tanesi Farsça dillerinde hazırlanmış.

11'inci ve 20'inci yüzyıl tarihleri arasında hazırlanan eserler hem yerli hem de yabancı araştırmacılar için son derece önemli bilgiler içeriyor. Kapsamında, Ali Kuşçu tarafından yapılan astronomik gözlemler, takvimler, ünlü matematikçi Takiyeddin'in çalışmaları, Uluğ Bey'in astronomik çalışmaları vb. nitelikte önemli eserleri barındırıyor.

  • 9
  • 12
SÜLEYMANİYE YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ İBN-İ SİNA KOLEKSİYONU
SÜLEYMANİYE YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ İBN-İ SİNA KOLEKSİYONU

İstanbul'da bulunan Süleymaniye Kütüphanesi, İbn-i Sina'nın günümüze kadar gelebilmiş çalışmalarının el yazması kopyalarına ev sahipliği yapıyor. Kimilerinin tarihleri 11'inci yüzyıla kadar uzanmaktadır. Koleksiyonda yer alan 600' e yakın el yazmasının 263 tanesi farklı eser adlarına sahip.

Çalışmaların neredeyse tamamı Arapça dilinde yazılmış. El yazmalarının konularına göre ayrıldığında eser sayılarına yönelik; Felsefe (89), Mantık (11), Din Felsefesi (53), Mistisizm (5), Dilbilim Çalışmaları (2) Edebiyat (12), Matematik (7), Fizik (2), Kimya (2), Tıp (58), Politika (1), Coğrafya (1) ve Astronomi (7) şeklinde bir tablo ortaya çıkıyor. El yazmalarının içerikleri kadar biçimsel özellikleri de ön plana çıkmaktadır. Neredeyse tamamı içinde resimlere ve konu şemalarına yer veren el yazmaları kendine has bir şekilde ciltlenmişler.

  • 10
  • 12
EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAME’Sİ
EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAME’Sİ

Evliya Çelebi'nin 17. yüzyılda kaleme aldığı 10 ciltlik Seyahatname, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun başvurusu üzerine Haziran 2013'te UNESCO Dünya Belleği Listesine dâhil edildi.

  • 11
  • 12
KÜLTEPE TABLETLERİ
KÜLTEPE TABLETLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dhabi'de, 4-6 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen, UNESCO Dünya Belleği Programı, Uluslararası Danışma Komitesi toplantısında, "Kültepe Tabletleri"nin UNESCO Dünya Belleği Kütüğü'ne kaydedilmesi kararlaştırıldı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Bursa Müzesi ve Kayseri Müzesi tarafından korunan "Kültepe Tabletleri"nin de kaydedilmesiyle Türkiye'nin toplam 6 mirası Dünya Belleği Kütüğü'nde yer almış oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN