Türkiye’nin 10 tarihi köprüsü
Köprüler önceleri, geçilecek yerin bir tarafından öbür tarafına uzun bir taş veya ağaç gövdesi uzatmak suretiyle yapıldı. İlk köprülerin tamamı ahşap veya kagirdi. İslami dönem köprülerinin en eskisi Diyarbakır'daki Dicle Köprüsü'ydü. Sizler için, tarihin önemli tanıklarından olan 10 köprü hakkında bilgiler derledik.
Giriş Tarihi: 09.06.2020
08:13
Güncelleme Tarihi: 09.06.2020
09:11
Dicle Köprüsü - Diyarbakır
Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihi bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer.
On Gözlü Köprü denilen Dicle Köprüsü, on kesik kemer üzerinde inşa edilen bloklarla Dicle'nin iki yakasını birleştirir. Güney cephesinde, kemerlerle korkuluk arasında yer alan iki satırlık çiçekli kûfî kitâbeden, Mervânoğulları'ndan Nizâmüddevle Nasr zamanında Kadı Ebü'l-Hasan Abdülvâhid tarafından 1064 - 65 yılında Ubeyd adlı bir mimara yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Ancak araştırmacılar bu kitâbenin onarım kitâbesi olduğu görüşünde birleşmekte ve eserin çok daha eski bir tarihte yapıldığını kabul etmektedirler.
Dicle, 21200 Sur/Diyarbakır
Taşköprü, Seyhan Nehri üzerinde, Adana kent merkezinde, Adana ve Karşıyaka yakalarını birleştiren köprüdür. Adana'nın simgesi olarak kabul edilen köprü, bir Roma dönemi eseridir.
Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) bazı eklerle Adana Kalesine birleştirmiştir. 9. yüzyıl başında Harun Reşit'in oğlu olan 7. Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onarılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847), Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur.
Son onarım, 1949 yılında yapılmıştır.Taş Köprü 319 m uzunluğunda ve 13 m yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14'ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.
Osmanlı (Timisvat) Köprüsü - Rize
Adana'da Seyhan Nehri'nde Seyhan ve Yüreğir yakalarını birleştiren Taşköprü, dünyanın hâlâ kullanılan en eski köprüsü.
Fırtına Deresi üzerinde yer alan köprü, 19. yüzyıla tarihlenmektedir. Kâgir olarak inşa edilen köprü, üç mesnetli kemer köprüdür. Yuvarlak kemerli ve iki gözlü köprüde malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Korkuluklarında ve kemer kısmında kesme taş malzeme kullanılırken diğer kısımlarında moloz taş kullanılmıştır.
Köprü gözlerinden biri diğerinden daha küçüktür. Köprü ayakları ana kaya üzerine yerleştirilmiştir. Doğu batı doğrultusunda uzanan köprünün uzunluğu 35,00 metre, genişliği ise 2,70 metredir. Timisvat Köprüsü, Köprüköy ile Hoşdere Köyü arasında ulaşımı sağlayan tarihi bir bağdır. Köprü, Osmanlı Köprüsü adıyla da anılmaktadır.