Arama

Türkiye'nin en uzun tünelleri

İnsan yaşamında ulaşımın büyük bir önemi vardır. Ulaşımı kolaylaştıran her şey insan hayatını da kolaylaştırır. Bunlardan biri olan tüneller, yeri geldiğinde denizleri yeri geldiğinde virajlı yolların tehlikelerini azaltmak için inşa edilir. Ülkemizde toplamda 720 kilometre uzunluğunda 484 tünel bulunur. Ülkemizin en uzun tünellerini uzunluklarına göre sıraladık. İşte, sizler için seçtiğimiz Türkiye'nin en uzun geçitleri...

📍 SABUNCUELİ TÜNELİ - 4085 METRE

🔸 Assos ve Troya Tünellerinden sonra İzmir'de yer alan Sabuncueli Tüneli, 2018 yılının haziran ayında açılmıştır. İzmir - Manisa arası geçit sayesinde 15 dakikaya inmiştir. Öncesinde rampalı, virajlı ve eğimli bu yolda çokça kaza gerçekleşirken bu tünel ile birlikte kaza oranında azalma gözlemlenmiştir.

🔸 Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde "korkunç Sabuncueli" şeklinde tasvir ettiği de bilinmektedir. 2011 yılında yapımına başlanan çift tüplü projenin toplam uzunluğu 6,6 kilometredir.

📍 DEMİRKAPI TÜNELİ - 5068 METRE

🔸 Antalya - Konya arasında inşa edilen Demirkapı Tüneli, Türkiye'nin en uzun geçitleri arasında yer almaktadır. 2023 yılının Mayıs ayında yapımı tamamlanan Demirkapı, toplamda 5068 metre uzunluğunda.

🔸 Bir Akdeniz şehri olan Antalya'yı, İç Anadolu kentlerine bağlayan bu tünel, sürücülere hem zamandan hem de yakıttan tasarrufta sağlatmakta.

🔸 Çift tüplü inşa edilen tünel, taşıt trafiğine bölünmüş yol standartında hizmet vermektedir. Aynı zamanda bu geçit, karbon salımını tam tamına 2 bin 535 ton azaltıyor. "İklim Değiştiren Tünel" olarak da bilinen Demirkapı, konumu itibari ile turizm faaliyetlerine katkı sağlıyor.

📍 CANKURTARAN TÜNELİ - 5250 METRE

🔸 Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu bağlayan Cankurtaran Tüneli, 2018 yılının Mart ayından itibaren hizmet vermekte. Geçit, yalnız bu bağlantı ile sınırlı kalmaz. Doğu Anadolu üzerinden komşu İran'a kadar uzanmaktadır.

🔸 Cankurtaran aynı zamanda Karadeniz'in İç Anadolu'ya bağlantısını da kolaylaştırmıştır. 5250 metrelik tünel; iki gidiş, iki dönüş olmak üzere yani çift tüplü olarak tasarlanmıştır.

🔸 İki bölge arasını 12 kilometre kısaltan geçit, Karadeniz'in ve Doğu Anadolu'nun zorlu kış şartlarından etkilenen sürücülerin de hayatını kolaylaştırmaktadır.

🔸 Ülkemize inşa edilen diğer tüneller gibi Cankurtaran da; zamandan, akaryakıttan ve araç bakımından tasarruf sağlatmaktadır. Cankurtaran Tüneli'ni özel kılan bir başka özellik ise bulunduğu konum itibari ile Türkiye'yi; Kafkasya ve Türkistan'a bağlamasıdır.

📍 AVRASYA TÜNELİ - 5400 METRE

🔸 Avrasya Tüneli, 2016 yılının Aralık ayında İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarını birleştirmek maksadıyla açılmıştır. Tünel inşaatçılığında çığır açan bir proje olarak anılan Avrasya Tüneli, iki kıta arası mesafeyi 5 dakikaya kadar indirmiştir.

🔸 Göztepe ve Kazlıçeşme arası tünel yapılmadan önce 100 dakika iken yapıldıktan sonra aradaki mesafe 15 dakikaya kadar düşmüştür. Tünelin toplam uzunluğu 14,5 kilometrelik bir alanı kapsamaktadır.

🔸 Projenin 5,4 kilometrelik kısmı deniz tabanının altına özel bir teknoloji ile inşa edilmişitir. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunmakta. Bu da ülkemizde gelinen tünel projelerinin ne kadar gelişmiş olduğunun bir göstergesidir.

📍 ILGAZ TÜNELİ - 5488 METRE

🔸 Kastamonu'nun Ilgaz mevkiinde yer alan Ilgaz Tüneli'nin yapımı 2012'de başlamış ve 2016 yılının Aralık ayında tamamlanmıştır. Kastamonu ve Çankırı arasındaki geçit, 5488 metre ve çift tüplü olarak tasarlanmıştır.

🔸 Yoğun kış şartlarının sürücülere zor anlar yaşatan Ilgaz Dağı, sürücülerine bu tünel sayesinde daha güvenli bir yolculuk sunmaktadır. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminden sonra da "15 Temmuz Ilgaz Tüneli" adını almıştır.

🔸 3,5 saate aşılan Ilgaz Dağı bu geçit ile beraber 7 dakikaya iner. Dağ yolunun uzunluğunu 16,8 kilometreden 11,4 kilometreye düşürmüştür. Gerek turizme gerek ekonomiye katkılarını sağmak ile biritemeyeceğimiz bu geçit, sürücülere büyük kolaylık sağlamaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN