Arama

Türkiye'nin taşı toprağı miras

Zengin topraklara sahip Türkiye, kimileri için tarihin yazıldığı bir başkent, kimileri için doğasıyla huzur bulduğu dünyanın incisi… Kapadokya, Nemrut Dağı, Pamukkale, Safranbolu, Efes gibi tarihi ve doğal alanlarıyla da UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde en başı çekiyor. İşte bu listeye katılan son mirasımız, geçmişi yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe. Dünyanın günümüze ulaşan en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe'yi ve UNESCO Türkiye Dünya Mirası Listesi'ni inceleyelim…

  • 4
  • 18
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Sivas

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Mengücekoğlu Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228 yılında yaptırılmıştır. İslam mimarisinin bu başyapıtı, iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir şifahaneden oluşur. Mimari özelliklerinin yanı sıra, sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle 1985 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

  • 5
  • 18
İstanbul’un Tarihi Alanları
İstanbul’un Tarihi Alanları

İstanbul, 1985 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 4 bölge olarak dâhil edildi. Bunlar; Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı'nı içine alan Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı; Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları Koruma Alanı.

  • 6
  • 18
Troya Antik Kenti (Çanakkale)
Troya Antik Kenti Çanakkale

Truva, Kaz Dağı (Antik İda Dağı) eteklerinde, Çanakkale il sınırları içinde yer alır. Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Troia Savaşı'nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troia Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 1998 yılında girmiştir.

  • 7
  • 18
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir)
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı İzmir

II. Eumenes (M.Ö. 197-159) zamanında Bergama Akropolü en önemli yapılarıyla donatılmış, Helenistik Dünyanın en önemli kültür, mimarlık ve heykelcilik merkezlerinden biri haline gelmiştir. Buradaki başlıca yapılar, Athena Tapınağı, Traian Tapınağı, Tiyatro, Kütüphane, Heroon, Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, Agora, Saraylar ve Silah Depolarıdır. Uygarlıkların en görkemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan bölge, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

  • 8
  • 18
Ani Arkeolojik Alanı (Kars)
Ani Arkeolojik Alanı Kars

Kars ili, Merkez İlçesi sınırları içinde, Türkiye ve Ermenistan sınırında yer alan; mimarlık ve sanat açısından gelişiminin tüm zenginlik ve çeşitliliğinin bir arada görüldüğü çok özel bir yerdir. Ani Arkeolojik Alanı 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi katılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN