Türkiye’nin yeşil cenneti: Doğu Karadeniz
İnsanlar özellikle havalar ısınmaya başlarken şehrin yoğun karmaşa ve stresinde uzaklaşmak, nefes almak ister. Bu yüzden de yeşilliklere yönelir. Biz de sizler için Türkiye'nin yeşil cenneti olan Doğu Karadeniz'de nefes alabileceğiniz, bütün enerjinizi toplayabileceğimiz yerleri derledik.
Giriş Tarihi: 07.05.2018
11:25
Güncelleme Tarihi: 07.05.2018
13:48
Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375-395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6.yüzyılda İmparator Justinianus'un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine, generallerinden Belisarios tarafından tamir edildi. Sümela Manastırı'nın şimdiki durumuyla varlığını 13.yüzyıldan itibaren sürdürdüğü bilinir. 1204 tarihinde kurulan Trabzon Komnenosları Prensliği'nden III.Alexios (1349-1390) zamanında, manastırın önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı. III. Alexios'un oğlu III. Manuel ve sonraki prensler döneminde de Sümela yeni fermanlarla zenginleştirildi. Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesini takiben Osmanlı padişahları pek çok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarını korumuşlar, bazı imtiyazlar vermişlerdir.
Meryem Ana adına kurulan manastırın "Sümela" adını "siyah" anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı söylenir. Bu ismin manastırın kurulduğu koyu renkli Karadağlar'dan geldiği de düşünülür.
Yavuz Sultan Selim, annesi Gülbahar Hatun'un hatırası için Orta Hisar'ın batısında, Zağnos Köprüsü'nün yakınında bir külliye içerisinde yapıştırdı. Külliyeden cami ile türbe günümüze gelebilmiş; imaret, medrese, hamam ve mektep yıkılmıştır. Kaynaklar Gülbahar Hatun'un ölümünden sonra, 1514 yılında yaptırıldığını gösterir. Caminin inşa kitabesi yoktur. Cami, erken devir Osmanlı mimarisinde ayrı bir plan tipi oluşturan Zaviyeli Camiler grubuna girer. Duvar işçiliği özenlidir. Pencereler, son cemaat mahalli, kemerleri ve minarede koyu gri ve sarımsı beyaz taş kullanılmıştır. Caminin klasik dönem süslemeleri isse günümüzde bozuldu. Bugünkü süslemeler ise son onarımlarda yapıldı.
Bir Kıpçak Türkü olan Osman Çavuş'un atalarından gelen ve bir orta Asya süt tatlısı olan sütlacı kendi yorumuyla birlikte yapmasıyla sütlaç; bölgeyle özdeşleşmiş ve "Hamsiköy Sütlacı" ismini aldı. Trabzon Maçka ilçesi sınırları içinde yer alan Hamsiköy, ismiyle özdeşleşen sütlacının lezzetiyle gerek yurt içinden gerekse yurtdışından turistlerin ilgisini çekiyor.
Fırtına deresi, Kaçkar Dağlarının Karadeniz'e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluştu. Rize'nin Ardeşen ilçesinin yaklaşık 2 km. batısında Karadeniz'e dökülen Fırtına deresi, 57 km. uzunluğundadır. Çay bahçeleri içerisinden geçen, üzerindeki kemer köprülerle süslü Fırtına deresi, raftinge elverişli parkurlara sahiptir.