Arama

Türkiye'yi Orta Asya'ya açan kapı

Türk devletlerinin atılımıyla hayata geçirilen Zengezur projesi, Türk dünyasına umut oldu. Adını Türk boyu olan Zengilerden alan demir ve kara yolu koridoru, Kafkasya ve Orta Asya açısından büyük önem taşıyor. Bu zamana kadar hedeflenen ve uygulamaya konamayan fikirler, bu kapsamda gerçekleşecek aynı zamanda bölgenin ekonomisine de büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

ZENGEZUR KORİDORU'NUN GEÇTİĞİ ÜLKELER

🔸 Zengezur Koridoru Kars'tan Iğdır'a geçecek. Oradan ise Ermenistan ve Azerbaycan sınırları içinde yer alan Dilucu'ya ulaşacak.

🔸Nahçıvan - Ordubad'dan geçerek Mincivan, Horadiz, Ahmedbeyli ve sonunda Bakü'ye kadar uzanmış olacak.

🔸 Bu koridor için "Türkiye'nin Orta Asya'ya açılan kapısı" denmesinin en büyük sebebi, ilerleyen süreçte Hazar Denizi üzerinden Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan'a bağlanmasıdır.

Hür Azerbaycan'ın hür kelimeleri

İPEK YOLU'NUN CANLANDIRACAK PROJE

🔸 Başta Türk dünyasına hizmet edecek bu projenin en önemli özelliği, tarihi İpek Yolu'nun yeniden açılması ve hareketlenmesine yardımcı olacaktır. 2021 yılında çalışmalarına başlanan koridor; 41 köprü, 9 istasyon, 22 otomobil geçidi ve 3 tünele sahip.

🔸 Ermenistan topraklarında yer alan Zengezur, Türkiye'den Azerbaycan'a ulaşımı kolaylaştıracak ve ilerleyen süreç için de farklı duraklar eklenerek proje daha kapsamlı bir hale getirilecek.

Tarihi İpek Yolu

Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz'e kadar uzanan ve Avrupa'yı Asya'ya bağlayan ticaret yoludur.

ZENGEZUR NERESİ?

🔸 Zengezur bugün Ermenistan topraklarında yer alsa da Azerbaycan ile komşu olması bakımından sınır şehir konumundadır.

🔸 Bu minvalde Ermenistan Sünik Marzı ile Azerbaycan'ın Laçin, Kubadlı ve Zengilan rayonları kapsayan tarihi bir bölge olarak kabul edilmektedir.

Azerbaycan manileri: Bayatılar

ANLAŞMAZLIĞA SEBEP OLDU

🔸 Bahsi geçen bu yer, 1868 ve 1917 yılları arasında Rusya'nın işgali altındadır. Zengezur, 1918 yılında Azerbaycan ve Ermenistan arasında çıkan Nahçıvan ve Karabağ gibi anlaşmazlığa sebep olmuştur.

Yelizavetpol Guberniyesı

Rus İmparatorluğu'nun hakim olduğu yönetim bölgesidir.

İŞGALCİ ZİHNİYET: RUSYA

🔸 28 Nisan 1920 yılında Bolşevik Kızıl Ordu, Bakü'yü işgal eder. Fırsattan istifade etmek isteyen yönetim, Zengezur'un, Sovyet anlayışıyla kurulan Ermenistan hükümetine bağlı olduğunu bildirilir. Fakat bu tamamiyle işgalci zihniyetin bir dayatmasıdır.

🔸 Sovyet Rusya'nın iç karışıklıkları, hükümetin zayıflamasına ve elinde olan toprakların bir bir çıkmasına neden olacaktır.

*Bolşevik Kızıl Ordu

1918 yılında Rus iç savaşı esnasında Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri olarak kuruldu.

Ruslar Türk dünyasını nasıl ayrıştırdı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN