Türkmen kanadı: Ahal Teke
Türk'ün kanadı ve en vefalı dostu hiç şüphesiz atlardır. Yüzyıllar geçse bile birer sırdaş olan atlara verilen değer ve önem hiç değişmez. Öyle ki bir Türkmen atasözü der ki "atı barın, ganadı bar" yani "atı olanın kanadı olur." Yüzyıllar boyu adeta zamana meydan okuyarak günümüze kadar gelen saf kan cins atlardan biri Ahal Tekelerdir. Güçlü ve hızlı hareket etmeleri bakımından sahiplerine büyük bir avantaj sağlar. Dosta güven, düşmana korku salar ve sahiplerini kendi seçerler. İşte Türklerin en yakın dostu o muhteşem atlar...
Giriş Tarihi: 13.05.2023
12:30
Güncelleme Tarihi: 15.02.2024
10:34
AHAL TEKENİN ÖZELLİKLERİ
🔸 Vücudu her daim parlak olan Ahal Tekelerin kılları çok ince ve yumuşaktır . Kulakları diğer atlardan daha iri olan atların yeleleri de yumuşak, narin ve azdır.
🔸 Ahal Tekelerin gözleri badem şeklinde ve daima siyahtır . Bu harikulade canlıların vakurlu ve dik bir duruşları vardır.
Türkmenistan sözlüğü
DİK DURUŞUYLA HIZLI HAREKET EDERLER
🔸 Dik duruşlu bu canlıların uzun boyunları ve bacakları vardır. Daha hızlı hareket etmelerini sağlayan bu özellikleri, savaşlarda sahiplerine büyük avantaj sağlar.
🔸 Oldukça esnek bir yapıya sahip olan Ahal Tekeler, susuzluğa katlanacak kadar güçlü sindirim sistemleri vardır.
SAFKAN BİR IRK
🔸 Safkan bir ırk olan Ahal Tekeler , çölün kızgın sıcağına ve kutupların inanılmaz soğuğuna dayanacak güçlü bünyelere sahiptirler. Türkmenistan'ın gözbebeği bu atlar, sahiplerini kendi seçer ve bir ömür boyu da onların yanında olurlar.
🔸 Günde 200 km koşabilme yeteneğine sahip olan atlar, Türkmenistan Devleti tarafından en çok ayrıcalığa sahip canlılar olarak kabul edilir.
DÜNYADA "AT BAKANLIĞI" OLAN TEK ÜLKE
🔸 Dünya üzerinde At Bakanlığına sahip olan tek ülke Türkmenistan'dır. Bakanlığın yanı sıra atlar için kurulmuş devlet destekli kurumlar da yer almaktadır. Her yıl Nisan ayının son haftası 4 gün boyunca "At Bayramı" olarak kutlanmaktadır.
🔸 Başta "At Bayramı" olmak üzere farklı özel günlerde de at gösterileri sergilenir. Bunun için oluşturulan atlı takımlar, ülkenin dört bir yanında gelecek nesillere "at sevgisi"ni aktarmak için pek çok faaliyet düzenlemektedir.
🔸 At eğitimi, her Türkmen gencinin çok küçük yaşlarda alması gereken bir öğretidir. Küçük çocuklara önce "At Müzesi" gezdirilir, daha sonra atların olduğu alanlara götürülürler ve ilk dersleri başlamış olur.
ATI BARIN, GANADI BAR
🔸Türkmen halkının atlar ile ilgili pek çok atasözleri de bulunmaktadır. Halk tarafından en çok bilineni "Atı barın, ganadı bar" yani "atı olanın kanadı olur" .
🔸 Bir neslin simgesi haline gelen atlar hakkında Kaşgarlı Mahmud, Divan-ı Lügati't Türk adlı eserinde şöyle bahseder:
"Dört ayağı yerden kesildiğinde üç saniye havada kalabiliyor. Bu sırada avcı sarsıntısız atış yapabiliyor."
Orta Asya değil Türkistan