Arama

Ülkemizdeki başarılı insanların gittiği okullar

Bir ülkenin geleceği, o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır. Fikir, sanat ve siyaset dünyasında gördükleri bu eğitimle Türk tarihine damga vuran kişileri hangi okullardan mezun olduklarını ve gördüğü eğitimleri siz Fikriyat okurları için derledik.

  • 1
  • 12
CAHİT ARF- ÉCOLE NORMALE SUPÉRİEURE
CAHİT ARF- ÉCOLE NORMALE SUPÉRİEURE

"Arf Sabiti", "Arf Halkaları" ve "Arf Kapanışları" gibi terimleri ve Alman matematikçi Helmut Hesse ile birlikte, Hesse-Arf Kuramı'nı geliştiren matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulunan ünlü matematikçi Cahit Arf, 1910 – 1997 yılları arasında yaşadı.

İlkokul beşinci sınıftayken tanıştığı bir öğretmenle matematiğe ilgisi artan Cahit Arf, ortaokul döneminde arkadaşlarının çözemediği soruları rahatlıkla çözerek hocalarının dikkatini çeker.

1918-1920 yılları arasında İstanbul Erkek Lisesi'nde okudu. Daha sonra Paris'teki St. Louis Lisesi'ne gönderilen Arf, üç yıllık lise öğrenimini iki yılda tamamlayarak Türkiye'ye geri döner. Aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın yükseköğrenim için yurt dışına göndereceği öğrenci adayları arasına girdi ve yapılan sınavı kazanarak Fransa'ya geri dönüp birçok bilim adamının yetiştiği École Normale yükseköğrenimi için Supérieure Okuluna kaydoldu. Bu okulu bitirdikten sonra Türkiye'ye dönen Cahit Arf, bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği yaptı.

Bir süre Galatasaray Lisesi'nde hocalık yaptıktan sonra doçent adayı olarak İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü'ne geçti. 1937 yılında Cahit Arf'ın doktora yapmak üzere Göttingen Üniversitesi'ne gitti. Bu üniversitede yaptığı doktora sayesinde dünya çapında üne kavuştu.

TÜBİTAK'ın kuruluş ve gelişmesinde büyük emekleri olan Cahit Arf, 1938'in sonunda Türkiye'ye üniversitesine geri dönen Arf, 1943 yılında profesör, 1955' yılında ise ordinaryüs profesör oldu.

  • 2
  • 12
HALİL İNANCIK- ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
HALİL İNANCIK- ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ

Dünya tarihinin seçkin tarihçilerinden olan hocaların hocası Halil İnancık 1916'da İstanbul'da doğdu. Yükseköğrenimine 1935'te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde (AÜDTCF) başladı. 1940'ta mezun olan İnalcık, Timur üzerinde hazırladığı bir seminerle Fuad Köprülü'nün dikkatini çekti, onun takdir ve tavsiyesiyle, AÜDTCF Yeni Çağ Kürsüsü'ne ilmî yardımcı tayin edildi. 1942'de Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı teziyle doktor unvanını aldı. 943'te Viyana'dan 'Büyük Ricat'e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı unvanlı teziyle doçentliğe atandı. 1952'de, Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı İşbirliği teziyle profesörlük pâyesi alan İnalcık, yaptığı çalışmalarla 1950'lerden itibaren, başta Amerika olmak üzere adını tüm dünyaya duyurmaya başladı. Aynı üniversitede 30 yıl çalıştıktan sonra Chicago Üniversitesi'nin imtiyazlı profesör davetini kabul ederek orada profesör olarak çalışmaya başladı. Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca bilen ve ömrünün son anına kadar araştırma ve yazmaya devam eden İnancık, 'tarihçilerin kutbu' olarak anılır.

  • 3
  • 12
AZİZ SANCAR- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
AZİZ SANCAR- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

Mardin'in Savur ilçesinde 1946 yılında doğdu. Çocukluğunun bir kısmını keçilere çobanlık yaparak geçiren Aziz Sancar, ilk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Sancar, iki yıl Mardin'de doktorluk yaptı. Daha sonra Dallas'a giderek Texas Üniversitesi'nde Moleküler Kimya dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.

Çalıştığı kanser konusu ile ilgili Prof. Dr. Aziz Sancar ödüller aldı. 2001 yılında Amerika Kimya Cemiyeti tarafından verilen North Carolina Distinguished Chemist Award ( Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü) ne layık görüldü. 2005 yılında ise bilim dünyasının en önemli üyelikleri arasında bulunan "ABD Ulusal Bilim Akademisi" ne seçilen ilk ABD'li Türk oldu. 415 bilimsel makale ve 33 kitabı olan Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü aldı.

  • 4
  • 12
OKTAY SİNANOĞLU- KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ
OKTAY SİNANOĞLU- KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ

Türk Einstein'i olarak tanınan Oktay Sinanoğlu, 1935 yılında doğdu. 1953'de TED Yenişehir Lisesi'ni burslu olarak okuyarak birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla kimya mühendisliği okumak üzere ABD'ye gitti. 1956'da ABD Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Kimya Mühendisliği'ni birincilikle bitirdi. Bir sonraki yıl, MIT'de 8 ayda birincilikle bitirerek yüksek lisansını tamamladı ve yüksek kimya mühendisi oldu. Sloan Ödülü'nü kazandı. Doçentlik tezini tamamlamasının ardından Berkeley'de kuramsal kimya alanında doktorasını tamamladı.

26 yaşındayken atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile doçent oldu. 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını çözerek bilim dünyasına kazandırdı ve profesör unvanını aldı.

Bu unvan ile modern üniversite tarihinin ve Yale Üniversitesi tarihinin en genç profesörü oldu. 1964'te ODTÜ'ye danışman profesör oldu. Yale Üniversitesinde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı.

Dünyada yeni kurulmaya başlayan Moleküler Biyoloji dalının ilk birkaç profesöründen biri oldu. Amerikan Ulusal bilimler akademisine Üye olarak seçildi. Buraya seçilen ilk ve tek Türk oldu.

  • 5
  • 12
FUAT SEZGİN- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
FUAT SEZGİN- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Bitlis'te 24 Ocak 1924 yılında dünyaya gelen Fuat Sezgin, Erzurum'da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943'te İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in öğrencisi olan Sezgin, Ritter'in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi. Helmut Ritter'in tavsiyesiyle Arapça öğrenmeye yönelen Fuat Sezgin, 6 ay içinde Arapçayı öğrendi. Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı. 1954 yılında Buhari'nin Kaynakları konulu doktora teziyle doçent oldu.

Sezgin, Türkiye'de 1960'ta askeri darbenin iktidara getirdiği hükümet tarafından hazırlanan ve 147 akademisyenin üniversitelerden men edildiği listede kendi adının da bulunması üzerine Türkiye'den ayrılarak Frankfurt Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etti.

Cabir İbn Hayyan konusunda 1965'te yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften'a sundu ve bir yıl sonra profesör unvanını kazandı. Johann Wolfgang Goethe Üniversitesine bağlı olan Arap-İslam Bilim Tarihi Enstitüsünü kurdu.

Yaptığı çalışmalarla ezberleri bozarak dünyada çığır açan bir isim olan Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihine yaptığı katkılarla, adını tarihe altın harflerle yazdırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN