Ülkemizdeki başarılı insanların gittiği okullar
Bir ülkenin geleceği, o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır. Fikir, sanat ve siyaset dünyasında gördükleri bu eğitimle Türk tarihine damga vuran kişileri hangi okullardan mezun olduklarını ve gördüğü eğitimleri siz Fikriyat okurları için derledik.
Giriş Tarihi: 13.08.2018
17:42
Güncelleme Tarihi: 13.08.2018
17:50
KAZIM KARABEKİR- ERKAN-I HARBİYE
İstanbul'da 1882 yılında dünyaya gelen Kazım Karabekir, babasının görevi nedeniyle ilköğrenimi İstanbul, Van, Harput ve Mekke'de gibi pek çok şehirde tamamladı. 1896'da İstanbul Fatih Askeri Rüştiyesi'ni, 1899'da Kuleli Askeri İdadisi'ni bitirdi. 1902'de Harbiye Mektebi'ni ve 1905'te de Erkan-ı Harbiye Mektebi'ni bitirerek yüzbaşı rütbesiyle orduya katıldı. I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı'nın kazandoğı en büyük savaş olan Kut-ül Amare'de 18. Kolordu komutanlığına görevini yerine getirdi.
Cumhuriyet tarihinin önemli komutan ve siyasetçilerinden olan Kazım Karabekir, 26 Ocak 1948'de Ankara'da vefat etti.
ÖMER FAHREDDİN TÜRKKAN- ERKAN-I HARBİYE
Çöl Kaplanı lakabıyla anılan Fahrettin Paşa, Medine'yi çekirge yiyerek müdafaa etti ve kutsal emanetleri İstanbul'a getirerek İngilizlerin eline düşmesinden kurtardı.
Rusçukta doğan Ömer Fahrettin Paşa, 93 Harbi'nden sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi.
Ömer Fahreddin 1888'de Harp Okulu'nu, 1891'- de Erkan-ı Harbiye'yi bitirdi ve kurmay yüzbaşı olarak orduya katıldı.
Bu sırada İngilizlerle anlaşan Mekke Şerifi Hüseyin'in isyana hazırlandığı haberinin alınması üzerine Fahreddin Paşa Dördüncü Ordu kumandanı Cemal Paşa tarafından 28 Mayıs 1916'da Medine'ye gönderildi. Medine'nin isyancıların eline geçmeye başlamasıyla Medine'nin boşaltılması talebeni Fahreddin Paşa 'Peygamberin kabrinin bulunduğu Medine'deki Türk Bayrağını kendi elimle indiremem' diyerek kabul etmedi. Herhangi bir yağma ihtimaline karşı da tedbir olarak, Medine'deki 30 parça Kutsal Emaneti 2000 askerin koruması altında İstanbul'a gönderdi.
Etrafı çevrilmeye başlansa da şehri savunmaya devam eden Fahrettin Paşa, 1918'de Mondros Mütarekesinin imzalanmasıyla teslim ol emrine uymayarak şehri savunmaya devam etti. Osmanlı'nın antlaşmayı imzalamasından sonra 72 gün daha şehri savunmaya devam etti. Fahreddin Paşa yiyecek, ilaç ve cephanenin bitmesinden sonra kendi askerlerinin de ısrarıyla 13 Ocak 1919'da teslim oldu. İngilizler tarafından Türk Kaplanı ismi verilen Fahreddin Paşa, 1948 yılında vefat etti.
İLBER ORTAYLI- ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
21 Mart 1947 yılında doğan İlber Ortaylı, ilkokulu Ankara'da tamamladı. Lise öğrenimine İstanbul Avusturya Lisesi'nde başlasa da ikinci sınıfta Ankara Atatürk Lisesi'ne geçerek oradan mezun oldu. Önce Ankara Üniversitesi-Siyasal Bilgiler Fakültesi ardından Tarih bölümünü bitirdi ve ardından Halil İnalcık'ın Profesör olarak davet edildiği Chicago Üniversitesi'nde yükseköğrenimini tamamladı. İlber Ortaylı Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Rusça, Arapça, Farsça, Latince, İbranice ve Yunanca yabancı dillerini bilir.
TURGUT ÖZAL- İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal, 1927 yılında Malatya'da doğdu.
Özal, başarılı eğitimiyle göz dolduran birisiydi. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'ni burslu olarak okuyan Özal, 1950 yılında buradan mezun oldu. Süleyman Demirel ile okul arkadaşı olarak burada tanıştı. 1952 yılında ABD'ye giderek ekonomi tahsili gördü. 971-1973 tarihleri arasında Dünya Bankası'nda danışman olarak çalıştı.
1983 yılında Anavatan Partisi'ni kuran Turgut Özal, aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin başarılı olmasıyla hükûmeti kurmakla görevlendirilerek Türkiye'nin 19. Başbakanı oldu. 1987 yılında yapılan seçimler sonrasında tekrar hükûmet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı.
31 Ekim 1989'da TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 9 Kasım 1989 tarihinde bu görevine başladı.
Özal, "Bireyin devlet için değil, devletin birey için var olduğu" anlayışını savundu. "Cinayet sonucu öldüğü" yönünde çeşitli iddialar ortaya atıldıysa da, mevcut bilgi ve bulgularla Özal'ın kesin ölüm sebebi tespit edilemedi.
NECMETTİN ERBAKAN- İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
29 Ekim 1926 yılında Sinop'ta doğan Necmettin Erbakan, ilkokula Kayseri Cumhuriyet İlkokulu'nda başladı fakat babasının Trabzon'a tayin olması dolayısıyla ilkokul öğrenimini burada okul birincisi olarak tamamladı. 1937 yılında ilk tahsilini tamamladıktan sonra aynı yıl İstanbul Erkek Lisesi'nde orta tahsiline başladı. İstanbul Erkek Lisesi'ni 1943 yılında birincilikle bitirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin İkinci sınıfından yükseköğrenimine başladı. Kendisinden iki yaş büyük olanlarla aynı sınıfta öğrenim gördü. Bu arkadaşlarından biri de Süleyman Demirel'di.
Yeterlilik tezindeki başarısından dolayı üniversite tarafından 1951 yılında Aachen Teknik Üniversitesi'nde ilmi araştırmalar yapmak, bilgi ve görgüsünü artırmak üzere Almanya'ya gönderilen ERBAKAN, Alman ordusu için araştırma yapan DVL araştırma merkezinde Profesör Schimit ile birlikte çok başarılı çalışmalar yaptı.
Aachen Teknik Üniversitesi'nde çalıştığı 1,5 yıl süre içerisinde, bir tanesi doktora tezi olmak üzere 3 tez hazırlayan Erbakan, Alman üniversitelerinde geçerli olan "doktor" unvanını aldı. Alman Ekonomi Bakanlığı için motorların daha az yakıt yakmaları konusunda araştırmalar yaparak rapor veren ve bu arada da doçentlik tezini hazırlayan Erbakan'ın "Dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl tutuştuğunu" matematiksel olarak izah eden bu tez, Alman ilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı.
1965 yılında profesör olan Erbakan, Türk siyasetinin önemli isimlerinden biridir.