UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren yeni yerler
İnsanlığın ortak mirası olan ve evrensel değerlere sahip çıkmayı hedefleyen UNESCO, 'Dünya Kültür Mirası Listesi'nde farklı kültürlerin, medeniyetlerin, dinlerin ve tarihi dönemlerin küresel kültürde bıraktığı izler arasından en nadide örnekleri seçip listeliyor. UNESCO'nun 2019'da Dünya Mirası Listesi'ne eklediği en yeni 10 yeri bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 05.09.2019
13:11
Güncelleme Tarihi: 06.12.2019
09:42
ŞEKİ HAN SARAYI - AZERBAYCAN
Azerbaycan'ın tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü "Şeki kentinin tarihi mahallesi ve Şeki Han Sarayı", Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün Dünya Miras Listesi'ne eklendi.
Şeki Hanları Sarayı, Azerbaycan'ın Şeki kentinde bulunan ve Şeki hanlarının eski ikameti olan yapıdır. Günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Dünyanın önemli tarihsel ve kültürel anıtı ve "Yuxarı Baş" Devlet Tarih-Mimarlık rezervinin bir parçasıdır.
Azerbaycan mimarisinin en önemli anıtları arasında gösterilen ve 1762'de hanların yazlık ikametgahı olarak inşa edilen Şeki Han Sarayı'nın en önemli özelliklerinden biri de yapımında çivi veya herhangi bir yapıştırıcı unsurun kullanılmamış olmasıdır.
Çevresi surlarla çevrili, iki kat, altı oda ve iki aynalı balkondan oluşan, salon ve oda duvarları renkli işlemeler, motifler, savaş sahnelerinin yansıtıldığı duvar resimleriyle süslü sarayın ahşap çıtalar arasına çeşitli renklerde cam monte edilerek yapılan geometrik desenli pencereleri, "şebeke" adı verilen el sanatlarının en nadir örnekleri arasında gösteriliyor.
VATNAJÖKULL MİLLİ PARKI - İZLANDA
Vatnajökull Milli Parkı, on adet yanardağa ev sahipliği yapmasının yanı sıra İzlanda yüzölçümünün yaklaşık yüzde 14'ünü kaplıyor. Avrupa'nın en büyük buzulu olan İzlanda'daki Vatnajökull 14.141 km2'lik bir alana sahiptir.
Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, etnik çeşitliliği, gelenekleri, sanat değerleri, çok sayıda kültürel etkinliklerinin yanı sıra doğası, kabile yaşamları, yeraltı kaynakları, timsah gölleri ve safari yapılabilecek hayvanat bahçeleri gibi birçok doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor.
Ülkedeki altın, fosfat, bakır ve magnezyum gibi yeraltı kaynaklarını Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ait şirket gün yüzüne çıkarmak için aralıksız çalışıyor. İnsanların yüzde 90'ının tarımsal çalışmalarla geçimini sağladığı ülke, Afrika'nın en büyük altın üreticilerinden olmasına rağmen altın rezervlerinden çıkarılan madenlerden ancak yüzde 10'a yakın pay alabiliyor. Varlık içinde yokluk çeken ülkenin rezervleri işleyebilecek milli şirketi bulunmuyor.
Adanın yüzde 8'inden fazlasını kaplayan buzullar, ünlü televizyon dizisi Game of Thrones'un çeşitli sahne çekimleri için kullanıldı.
KLADRUBY NAD LABEM - ÇEKYA
Yaklaşık olarak 440 yıldır, "kladruber" adlı at cinsinin Habsburg İmparatorluğu'nun törenlerinde kullanmak için üretildiği ve eğitildiği bu bölge, Avrupa'nın önde gelen at yetiştirme yerlerinden biridir.
Kasabanın sadece at yetiştiriciliği için tasarlandığı düşünüldüğünde, atların insanlık tarihinde ticaret, tarım ve askeri amaçların yanı sıra, aristokratik temsil için de ne denli büyük bir öneme sahip olduğu anlaşılıyor.