Arama

'UNESCO Troya için dönüm noktası oldu'

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne kabulünün 20. yılı kutlanan Troya Antik Kenti, 5 bin yıla dayanan tarihiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmez durakları arasında yer alıyor.

’UNESCO Troya için dönüm noktası oldu’

"UNESCO TROYA İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLDU"

Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, yaptığı açıklamada, antik kentin 5 bin yıllık geçmişi içinde barındıran nadide bir nokta olduğunu söyledi.

Aslan, 1996'da Milli Park özelliği kazanan, 1998'de de UNESCO'nun Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren Troya'nın her geçen yıl daha çok ziyaret edilen bir merkez haline geldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

’UNESCO Troya için dönüm noktası oldu’

"Troya, sadece Çanakkale ya da Türkiye için değil tüm dünya için önemli bir yer. Troya 20 yıl önce UNESCO listesine girdikten sonra bölgeye daha çok özen gösterildi ve dünyadaki bilinirliği arttı. Kısa sürede hazırlanan sosyal faaliyetler, sergiler, yayınlar ve belgesel filmler ile burası daha çok bilinen bir nokta oldu. Hatta 2001'de Troy filminin gösterime girmesi Troya'nın uluslararası alandaki bilinirliğini ve Troya'ya olan ilgiyi arttırdı. UNESCO ve diğer koruma anlamındaki etkilerle birlikte Troya'da her anlamda bir farklılık meydana geldi. Gerek kazılar anlamında gerek alandaki diğer faaliyetler anlamında çok önemli etaplar katedildi. UNESCO Troya için bir dönüm noktası oldu."

’UNESCO Troya için dönüm noktası oldu’

"TROYA MÜZESİ FİKRİ ORTAYA ÇIKTI"

Prof. Dr. Aslan, Troya'nın Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmesinin ardından burada yapılan tüm çalışmaların akabinde bir "Troya Müzesi" fikrinin ortaya atıldığını belirtti.

’UNESCO Troya için dönüm noktası oldu’

"Kültür ve Turizm Bakanlığı 2014'ten sonra da gerekli finans ve kamulaştırmayla alakalı ayrıntıları çözerek Troya Müzesinin yakın bir zamanda açılması için gerekli tüm çalışmaları yaptı. 2018 yılı tüm bu çalışmaları çevresinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca, bütün STK'ların ve Çanakkale Valiliğinin girişimiyle 'Troya Yılı' ilan edildi. Burada Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Valiliğinin organizasyonuyla pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. Dünya genelinde 90'dan fazla fuarda Troya anlatıldı. Çeşitli sergiler, sempozyumlar gerçekleştiriliyor. Kısa bir süre içinde de Troya Müzesi açılmış olacak. Bu 20 yıllık süreçte, Troya Müzesiyle beraber sorumlu bakanlıkların ve kurulların hem gezi ve bilgilendirme hem de rekreasyon anlamında çok büyük ve kalıcı projeleri söz konusu."

’UNESCO Troya için dönüm noktası oldu’

Aslan, "Troya, özellikle Uzak Doğu'dan yoğun talep görüyor ve her geçen yıl ziyaretçi sayısı artıyor. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girişinin 20. yılında 2018'in 'Troya Yılı' ilan edilmesinin de etkisiyle antik kente bu dönem bir milyon ziyaretçi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN