Arama

Ünlü ressamların isimleriyle özdeşleşmiş renkler

Güneş ışınlarındaki büyülü yansımalar gözlerimizin görebildiğince uçsuz bucaksız bir şölen. Renkler, onlara yüklediğimiz anlamlarla aynı zamanda birer sembol haline geliyor. Renklerle en fazla tanışıklık halinde olan ressamların bazıları da kendilerine özgü renkler oluşturuyorlar. Tablolara baktığımızda ressamın imzasından ziyade renklerin kime ait olduğu hemen anlaşılıyor. Ünlü ressamların isimleriyle özdeşleşmiş renkleri sizler için derledik.

  • 6
  • 15
İHSAN CEMAL KARABURÇAK - KARABURÇAK MORU
İHSAN CEMAL KARABURÇAK - KARABURÇAK MORU

Karaburçak bu boz moru sanat pratiğinde şöyle anlamlandırıyor: "Ben bir renk ressamıyım. Güneş de renkleri öldürdüğü için tabiatı havanın karardığı, bulutların biriktiği veya yağmurdan sonra toprağın, ağaçların ve binaların yıkandığı, renklerin meydana çıktığı saatlerde sevmekliğim bu yüzden olabilir. Koyu tonları da daha çok bu tonlar arasında uygun yerlere konulan ışıkların veya alttan gelen aydınlanmanın olgun cazibesi altında kaldığım için seçiyor olmalıyım."

  • 7
  • 15
VINCENT VAN GOGH - KROM SARISI
VINCENT VAN GOGH - KROM SARISI

Ünlü ressam Van Gogh, sarıyı "mutluluğun rengi" olarak tanımlardı. 1880-90 yılları arasında yaptığı resimlerin çoğunda bu rengin hakim olduğu görülüyordu. Sarı rengini sevmesinin sebebi de ressamın ksantopsi adlı görme bozukluğu olduğu da ifade edilir. hastalık ya da en sevdiği renk de olsa 'Van Gogh sarısı' sarının en karamsar ve hüzünlü tonudur.

  • 8
  • 15
YÜKSÜK OTU HER ŞEYİ SARI GÖSTERİYORDU
YÜKSÜK OTU HER ŞEYİ SARI GÖSTERİYORDU

Yüksük otu da fazla kullanıldığında çevreyi sarı gösteren bir zehirdir. Ünlü ressamın doktoru ve aynı zamanda resimlerinin modeli de olan Dr. Paul-Ferdinand Gachet, Van Gogh'un bir tablosunda elinde bir demet yüksük otu ile poz vermiştir. Belki de doktor, Van Gogh'un ara sıra geçirdiği nöbetleri, sara olarak değerlendirmiş ve tedavisi için yüksük otu kullandı.

Ressamın ölümünden sonra bir çok hekim, ressamın mektuplarında dile getirdiği ve arkadaşlarınca gözlenen tıbbi ve psikiyatrik şikayetlerini değerlendirerek hastalığının adını koymaya çalıştı. Olası tanılar arasında sara, şizofreni, manik-depresif psikoz, kalıtsal bir metabolizma kusuru olan akut porfiri, iç kulak sıvısında basınç artışının yol açtığı Meniere hastalığı, terebentin, kafur, ayrıca yüksük otu zehirlenmesi gibi hastalıklar vardı.

  • 9
  • 15
HENRI ROUSSEAU VE PAUL CEZANNE - KROM YEŞİLİ
HENRI ROUSSEAU VE PAUL CEZANNE - KROM YEŞİLİ

Doğasever bir Rönesans ressamının karşılaştığı zorluklardan biri renk pigmentlerinin zamanla bozulması nedeniyle doğa resimlerinin bir süre sonra ilginç bir hal almasıydı. Uzmanlar, 16 ve 17'nci yüzyıla kadar doğa resimlerinin yapılmadığını, bu nedenle yeşile ihtiyaç duyulmadığın belirtiyor.

Daha sonra ise ressamlar yeşil üretmek için mavi ile sarıyı karıştırıyordu. Fakat 19'uncu yüzyılda Rousseau ve Cezanne daha çok doğa resimleri yapıyor ve bunlarda renk bakımından zengin ve kalıcılığı sağlayan zümrüt yeşili ve krom oksit yeşili gibi yeni pigmentleri kullanıyordu. Böylece yeşil olan ve yeşil kalan manzara resimleri ortaya çıktı.

  • 10
  • 15
KRALİYET PORTRELERİ - LEYLAK RENGİ
KRALİYET PORTRELERİ - LEYLAK RENGİ

Mor, kraliyetin geleneksel rengidir. 1856'da William Perkin adlı İngiliz eczacı bir tesadüf sonucu ilk sentetik boyayı üretmişti. Leylak rengiydi bu ve 1862'de resmi onay almıştı. Kraliçe Victoria'nın bir uluslararası sergide giydiği elbisenin leylak rengi olması bu rengi moda haline getirmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN