Arama

Uzaktaki kardeşlerimiz: Gagavuzlar

Gagavuzlar yani Gök Oğuzlar... Bizlerin; Azerbaycan, Türkmen, Özbek, Kazak Türklerinin kardeşi... Onlar, Hun İmparatorluğu zamanında Batı'ya göç eden Oğuz Türkleridir. Varlıklarından bihaber olduğumuz Gagavuz kardeşlerimizi, Hamdullah Suphi Tanrıöver ile daha yakından tanıdık. Peki, kim bu Gagavuzlar?

GAGAVUZYA'NIN BAŞKENTİ: KOMRAT

🔹 Gagavuz veya Gagauz Özerk Bölgesi, Moldova'ya bağlıdır. Ülke bayrağında bulunan üç yıldızdan biri, Gök Oğuz yerinin başkenti Komrat'ı temsil etmektedir.

🔹 Efsaneye göre bir Bayıroğlu, simsiyah yağız atıyla bir yarıktan çıkar. Göçmekten yorulan ve çokça zayiat veren bu millete yardım elini uzatır. Onlara bu topraklara yerleşmesini salık verir. Efsanedeki Bayıroğlu'nun atı kömür renginde olduğundan başkente "Komrat" adı verilmiştir.

*Salık vermek ne demek?

Bir şeyin bulunduğu yeri haber vermek manasına gelir. Ya da bir şeyin iyi, güzel diye uygunluğunu bildirmektir.

YEMEK KÜLTÜRLERİ

🔹 Gagavuzların yemek kültürü, bulundukları coğrafyanın bir başka tezahürü olmuştur. Rus, Moldovan, Bulgar, Romen ve Ukrayna gibi halklar ile etkileşim içinde olduklarından ötürü bu yemek kültürlerine de yansır. Bu nedenle başta hamur mayalama ve ekmek yapım yöntemleri daha çok Slavlara benzemektedir.

🔹 Bunun yanında diğer Türk toplulukları gibi; kurban eti, pide, gözleme, bazlama gibi yiyeceklerin kutlama günlerinde bir ziyafet yemeği olarak yapıldığını görmekteyiz.

Kutadgu Bilig'de yeme-içme geleneği

  • 10
  • 10

GAGAVUZ TÜRKÇESİNİN SÖZLÜ KÜLTÜRÜ

🔹 Günümüzde Gagavuzların çoğu yaşadığı ülkelerin dillerini, öz dillerinden daha iyi bilmektedir. Çünkü bulundukları ülkelerde azınlık konumundadırlar. Oralarda kendi dilleri ile iletişim kuramazlar, dillerini sadece aile içinde kullanırlar.

🔹 Kendi dillerinde sözlü kültür ögesi olarak atasözleri ve deyimleri örnek gösterebiliriz. Deyimlere "demekler", atasözlerine ise "söleyiş veya süleyiş" demektedirler. Elbette sözlü kültür ögeleri bunlarla sınırlı değildir. Türküler, bilmeceler, maniler, fıkralar, masallar ve daha sayabileceğimiz daha pek çok sözlü gelenekleri bulunur.

Aaç ayı oynamas. "Aç ayı oynamaz." Atasözü 🖍

Bir yöküzüm var, kuyru koparmadan, dama girmes. (Armut) "Bir öküzüm var kuyruğunu koparmadan dama girmez." Bilmece🖍

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN