Uzaktan eğitim sürecinde ne okuyalım, ne izleyelim, ne öğrenelim?
Dünyada ve Türkiye'de salgının seyrinde yaşanan yükseliş nedeniyle ilk ara tatilinin ardından tekrar uzaktan eğitime başlandı. Öğrenci ve ebeveynlerin evdeki bu zamanı daha kaliteli geçirebilmesi adına "Ne okuyalım, ne izleyelim, ne öğrenelim?" başlığı altında birbirinden değerli tavsiye listesini sizlerle buluşturuyoruz. İnternet üzerinden müzeleri gezebilir, Fikriyat ile Geziyoruz serimizle eğlenceli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Gelin tavsiye listesine daha yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 23.11.2020
11:30
Güncelleme Tarihi: 23.11.2020
12:00
Ne okuyalım: Okulsuz Toplum-Ivan Illich
Okulsuz Toplum- Ivan Illich
📌 Çoğumuz, yaşamımızda okullaşmanın direk ve derin bir etkiden son derece yoksun olduğunu görürüz. Bu durumda iki soru ortaya çıkmaktadır: Her toplumda okullaşmaya bu derece büyük bir önem ve prestij kazandıran nedir? Eğitimin işlevi bir şüphe içeriyorsa, okullaşma gerçekte ne anlama gelmektedir?
📌Ivan Illich, bu eserinde okulun, statükonun korunmasına vesile olan araçlardan biri olduğundan dolayı bu prestije sahip olduğu yolundaki tezini kanıtlamaya çalışır.
Eğitime getirilen ilk radikal eleştiri: "Okul olmasaydı ne olurdu?"
Toplumbilimci Ivan Illich'in kaleme aldığı "Okulsuz Toplum" kitabı, yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren tartışmaların odak noktası oldu. Bu kitapta öne sürülen düşünceye okullarının yerine geniş iletişim ağları kurulmalı ve isteyen istediği yerde bilgiyi almalı ve kullanmalıdır.
Yazar, eğitim kurumlarının hedeflerin "insan ne öğrenmeli?" sorusuna verilecek cevap yönünde geliştirilmesi gerektiğini söyler. Ancak bu şekilde öğrenciler tekdüzelikten çıkar. Bunun neticesinde okullar özgürleşir ve kurumsal bir yapı olmanın ötesinde hayatın her alanında yer alır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın
Ne izleyelim: Bir günde öğrenci olarak neler yapılır?
Bir günde öğrenci olarak neler yapılır? – Fikriyat ile geziyoruz serisi
📌 "Fikriyat ile Geziyoruz" serimizde okullardan uzak kalan öğrencileri düşündük ve onlar için bir gezi rotası hazırladık. İlk durağımız çok eski tarihlere uzanan Beyazıt Sahaflar Çarşısı'ydı… Ardından Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı'nın dış bahçesi olan Gülhane Parkı'nda kısa bir kültür gezisi yaptıktan sonra akşam için bizi bekleyen sürprize doğru yol aldık. Bir öğrenci olarak günümüzü nasıl geçirdik, ne tür faaliyetlerde bulunduk? Hazırsanız başlayalım 👇
Nereye gidelim: İnternet üzerinden gezebileceğiniz 3 müze
📌 Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada kırmızı alarm verildiği bu günlerde en güzel aktivite evlerimizde kalarak kendimizi ve sevdiklerimizi güvence altına almaktır. Bu süreç aynı zamanda kendinizi geliştirmek için bir fırsat. Teknolojinin gelişmesiyle kültürel mirasların saklandığı müzeler, çevrimiçi olarak gezilebilir hale geldi. İşte evinizde Londra'dan İstanbul'a, Amerika'dan İspanya'ya kadar gezebileceğiniz müzeler…
✅ LOUVRE MÜZESİ – FRANSA
📌 Dünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre aynı zamanda Paris'in önemli simgelerinden biridir. Müze, Fransız İhtilali'nden sonra 1793 yılında açıldı. Gerçekte bir Orta Çağ kalesi olan bu müzenin içerisinde yüzlerce sayıda klasik ve modern sanatla ilgili eserlere ev sahipliği yapar.
📌 Louvre en popüler müzeler biridir. Popülerliğinin sebebi, 35 bin paha biçilemez eser ve antika koleksiyonlara ev sahibi olmasıdır. Müze, 1989 yılında binaya dahil edilen ana girişteki piramit nedeniyle oldukça ünlüdür.
📌 Leonardo da Vinci'nin, dünyanın en popüler eserlerinden biri olan Mona Lisa adlı eseri burada sergilenmektedir. Mona Lisa 1911 yılında müzeden çalındığında, milyonlarca kişi boş duvarı görmek için müzeye geldi.
📌 Ünlü ressam, Eugene Delacroix tarafından yapılan, ''Halka Yol Gösteren Özgürlük'' adlı eser bu müzede sergilenmektedir. Eser, Fransız resim sanatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
📌 İlk devlet müzesi olma özelliği taşıyan müzede günümüzde 35.000'e yakın eser ve 380.000'den fazla obje vardır. Aynı zamanda 2012 yılı verilerine göre yıllık ziyaretçi sayısı 9.7 milyon kişiyi bulmaktadır.
Buraya tıklayarak gezebilirsiniz