Uzay istasyonunda unutulan Sovyet kozmonot: Sergei Krikalev
Tarihin belki de en şanssız insanlarından biri; Sergei Krikalev. Rutin bir uzay görevini yerine getirmek için seçilen Sovyet kozmonot, Soyuz kapsülüyle Mir Uzay İstasyonu'na fırlatıldığında, 311 gün uzayda tek başına kalacağından ve hayatta kalma mücadelesi vereceğinden habersizdi. Uzaydan geri dönüş beklenenden kolay olmayacaktı. Uzayda mahsur kalan Sovyet kozmonot Sergei Krikalev'in başından geçen bu tarihi ve trajik olayı sizler için hazırladık.
Giriş Tarihi: 22.01.2024
11:18
Güncelleme Tarihi: 22.01.2024
11:54
🔷 Rutin bir görev için gittiği uzayda planlanandan iki kat daha uzun bir süre boyunca Mir uzay istasyonunda kalmak zorunda kalacağından henüz haberi yoktu. Yaşanan olayların ardından evine dönmek istemesine rağmen, SSCB'nin dağılması nedeniyle bu eve dönme isteği uzun bir süre sonuçsuz kalacaktı.
🔷 Moskova'da tanklar dolaşırken ve Kızıl Meydan'da insanlar barikatlar kurarken, Krikalev, 350 km uzaklıktaki Mir istasyonunda "SSCB'nin son vatandaşı" olarak adlandırıldı. 1991'de ülkenin bölünmesiyle birlikte, ona verilen sözün artık geçerli olmaması nedeniyle evine dönemeyeceği bildirildi.
🔷 Sovyet Baykonur Kozmodromu 'ndan Mir Uzay İstasyonu 'na doğru yola çıkan 33 yaşındaki kozmonot Sergei Krikalev 'in beş aylık görevi, Sovyetler Birliği 'nin dağılmasının gerçekleşmesiyle beklenmedik bir döneme girdi.
🔷 Krikalev, bu gelişmeyi "tam bir sürpriz " olarak nitelerken, uzay endüstrisini etkileyecek belirsizlikleri değerlendirmeye çalışıyordu. Ancak dağılmanın etkisi sadece politika alanında değil, aynı zamanda Krikalev'in dönüş sürecini de etkiledi.
UZAY ÇALIŞMALARINDA İSLAM MEDENİYETİ
Geri dönmek için gerekli mali koşullar yoktu
🔷 Sergei Krikalev, dünyaya geri dönmek için sürekli talepte bulunmasına rağmen ona geri dönmek için gerekli mali kaynak olmadığı söylendi ve ülkenin zor durumunda olduğunu göz önüne alarak tasarruf yapmanın önemli olduğunu vurguladı.
🔷 Zaman geçtikçe, sağlığının zor durumda olduğu ve bu durumunun göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yapılsa da ekonomik zorluklar nedeniyle dönüşü birkaç ay daha ertelendi.
🔷 Sergei Krikalev aslında dünyaya geri dönebilirdi. Bir bekleyiş oyunu içindeydi yalnızca. Mir uzay istasyonunda, Raduga yeniden giriş kapsülüyle Dünya'ya dönmesi mümkündü. Ancak bu seçenek, başka bir kozmonotun onun yerini alacak olmaması nedeniyle Mir'in kapanışı anlamına geliyordu . Eğer istasyonu terk ederse Mir Uzay İstasyonu tarihe karışacaktı.
🔷 Uzun süreli uzay görevinin potansiyel sonuçları arasında kas atrofisi, radyasyon etkileri, kanser riski ve günlük bağışıklık sistemi zayıflaması vardı. Tüm bunlar olurken uzay istasyonunda tek başına olan Krikalev'in aklından şu düşünceler geçiyordu:
"Hayatta kalma gücümün, programı tamamlayacak kadar olup olmadığını merak ettim. Emin değildim"
Uzayda tek başına geçen 10 ay
🔷 Krikalev'in görevi planlandığından iki kat daha uzun sürdü. 311 gün veya 10 ay boyunca uzayda geçirilen bu süre, farkında olmadan bir dünya rekoruna işaret ediyordu.
🔷 O dönemde, Sovyetler'in dağılmasından sonra kurulan Rusya, hiperenflasyon nedeniyle Soyuz roketindeki koltukları diğer ülkelere satıyordu. Örneğin, Avusturya 7 milyon dolara, Japonya ise 12 milyon dolara bir TV muhabirini uzaya göndermek için koltuk satın aldı. Mir'in acil bir şekilde satılma ihtimali bile konuşuluyordu.
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN BİTTİĞİNE İNANMADIĞI İÇİN 30 YIL DAHA SAVAŞMAYA DEVAM EDEN JAPON ASKERİ