Arama

Uzay istasyonunda unutulan Sovyet kozmonot: Sergei Krikalev

Tarihin belki de en şanssız insanlarından biri; Sergei Krikalev. Rutin bir uzay görevini yerine getirmek için seçilen Sovyet kozmonot, Soyuz kapsülüyle Mir Uzay İstasyonu'na fırlatıldığında, 311 gün uzayda tek başına kalacağından ve hayatta kalma mücadelesi vereceğinden habersizdi. Uzaydan geri dönüş beklenenden kolay olmayacaktı. Uzayda mahsur kalan Sovyet kozmonot Sergei Krikalev'in başından geçen bu tarihi ve trajik olayı sizler için hazırladık.

  • 7
  • 13
Hayatta kalmak
Hayatta kalmak

🔷 Sergei Krikalev aslında dünyaya geri dönebilirdi. Bir bekleyiş oyunu içindeydi yalnızca. Mir uzay istasyonunda, Raduga yeniden giriş kapsülüyle Dünya'ya dönmesi mümkündü. Ancak bu seçenek, başka bir kozmonotun onun yerini alacak olmaması nedeniyle Mir'in kapanışı anlamına geliyordu. Eğer istasyonu terk ederse Mir Uzay İstasyonu tarihe karışacaktı.

🔷 Uzun süreli uzay görevinin potansiyel sonuçları arasında kas atrofisi, radyasyon etkileri, kanser riski ve günlük bağışıklık sistemi zayıflaması vardı. Tüm bunlar olurken uzay istasyonunda tek başına olan Krikalev'in aklından şu düşünceler geçiyordu:

"Hayatta kalma gücümün, programı tamamlayacak kadar olup olmadığını merak ettim. Emin değildim"

  • 8
  • 13
Uzayda tek başına geçen 10 ay
Uzayda tek başına geçen 10 ay

🔷 Krikalev'in görevi planlandığından iki kat daha uzun sürdü. 311 gün veya 10 ay boyunca uzayda geçirilen bu süre, farkında olmadan bir dünya rekoruna işaret ediyordu.

🔷 O dönemde, Sovyetler'in dağılmasından sonra kurulan Rusya, hiperenflasyon nedeniyle Soyuz roketindeki koltukları diğer ülkelere satıyordu. Örneğin, Avusturya 7 milyon dolara, Japonya ise 12 milyon dolara bir TV muhabirini uzaya göndermek için koltuk satın aldı. Mir'in acil bir şekilde satılma ihtimali bile konuşuluyordu.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN BİTTİĞİNE İNANMADIĞI İÇİN 30 YIL DAHA SAVAŞMAYA DEVAM EDEN JAPON ASKERİ

  • 9
  • 13
Dünyaya geri dönüş için 24 milyon dolarlık bilet
Dünyaya geri dönüş için 24 milyon dolarlık bilet

🔷 Almanya, 24 milyon dolar karşılığında Sergei Krikalev'in yerine geçecek Klaus-Dietrich Flade'e bilet aldıktan sonra, Sergei Krikalev nihayet 25 Mart 1992'de Dünya'ya dönebildi.

🔷 Soyuz kapsülünden inerken, üzerindeki uzay giysisiyle medya kuruluşlarının önüne çıkan ve üstünde dört harfli "SSCB" ve kırmızı Sovyet bayrağı bulunan bir adamdı o artık.

  • 10
  • 13
"Un gibi solgun ve ıslak bir hamur parçası gibi terli"
Un gibi solgun ve ıslak bir hamur parçası gibi terli

🔷 İniş görüntüleri ve anlık sağlık taramalarından oluşan bir raporda Krikalev için şöyle bir rapor hazırlanmıştı. Bu rapor onun iniş sırasındaki görünüşünü aynen şöyle tarif ediyordu:

"Un gibi solgun ve ıslak bir hamur parçası gibi terli"

🔷 Ayaklarını yere basarken dört kişi ayağa kalkmasına yardımcı olarak destekledi. Krikalev'e bir kürk manto atıldı, bir diğer kişi ise bir kase et suyu getirdi.

TİTANİK'TE ÖLMEDİĞİ İÇİN JAPONLARIN NEFRET ETTİĞİ ADAM: MASABUMİ HOSONO

  • 11
  • 13

🔷 Uzakta geçirdiği sürede, Krikalev'in çıktığı şehir Arkalykh, Sovyet Birliği'nin toprağı olmaktan çıkmış ve bağımsız Kazakistan Cumhuriyeti'nin bir parçası haline gelmişti. Yaşadığı şehrin adı Leningrad'dan St. Petersburg'a dönmüştü.

🔷 Uzayda geçirdiği süre zarfında Dünya'nın yörüngesinde 5.000 kez dönerek, kendi ülkesinin topraklarının 5 milyon kilometrekareden fazla küçüldüğüne tanık oldu.

İLK TÜRK UZAY YOLCUSU ALPER GEZERAVCI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN