Arama

Washington Anıtı'na Sultan Abdülmecid'den Osmanlı hediyesi

Bugün ''Washington Anıtı'' olarak bilinen yapının dünyanın en uzun dikilitaşı olduğunu biliyor musunuz? Eğer bir gün, Washington'a yolunuz düşerse bir hafta sonu birkaç saatinizi dikilitaşa ayırın. Asansörle en tepeye çıkıp şehri seyredin. Sonrasında yorgunluğu göze alıp merdivenleri inin. İçi, dışı gibi değil… 56 metre yüksekliğinde bizden bir hatırayı saklıyor. İşte, Sultan Abdülmecid'in tuğrasıyla Türk hat sanatının büyük ismi Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin yazısının öyküsü…

Abidenin temeli, 4 Temmuz 1848'de tören ile atıldı. İlk harç, 1793'te Kongre Binası'nın temelini atarken George Washington'un kullandığı mala ile kondu.

Abide henüz yarılandığı esnada iç savaş başladı ve ekonomik kriz yüzünden inşaata ara verildi. İnşaat, ancak yirmi beş sene sonra, zamanın başkanı Grant'ın yayınladığı bir kararname sayesinde yeniden başlanabildi. Masrafları federal hükümet karşılayacak ve anıtı Savaş Bakanlığı'nın kadrosundaki mühendisler tamamlayacaklardı. Bu sebeple abidenin yerden yarısına kadar olan kısmı ile üst tarafının rengi biraz farklıdır.

İnşaatın ikinci aşaması dokuz sene sürdü. Dikilitaş 18 metreye yükseltildi, içerisine 897 basamaklı demir bir merdiven ile bir de asansör yerleştirildi ve resmi açılış 1885'in 21 Şubat'ında yapıldı. Anıt üç sene sonra, 9 Ekim 1888'de halkın ziyaretine açıldı. Washington'un sembollerinden biri olan anıtı, o tarihten buyana her gün binlerce kişi ziyaret ediyor.

Abide 169 metre boyuyla dünyanın en yüksek dikilitaşıdır. Yapımında 90 bin ton mermer kullanılmış. Dikilitaş gibi görünen bu abidenin bir farkı içerisinde girilebiliyor olunması. Asansör ile 70 saniyelik bir sürede abidenin tepe noktasına ulaşılıyor.

Özellikle yaz aylarında her gün turist ziyareti yapılan bu anıtta hafta sonları bir sabahtan bir de öğleden sonra olmak üzere merdiven turları düzenlenmiştir. Asansörle anıtın tepesine çıktıktan sonra rehber eşliğinde merdivenlerden inmek mümkündür. 897 basamaklı merdiveni inmek yaklaşık bir saat sürüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN