Arama

Washington Anıtı'na Sultan Abdülmecid'den Osmanlı hediyesi

Bugün ''Washington Anıtı'' olarak bilinen yapının dünyanın en uzun dikilitaşı olduğunu biliyor musunuz? Eğer bir gün, Washington'a yolunuz düşerse bir hafta sonu birkaç saatinizi dikilitaşa ayırın. Asansörle en tepeye çıkıp şehri seyredin. Sonrasında yorgunluğu göze alıp merdivenleri inin. İçi, dışı gibi değil… 56 metre yüksekliğinde bizden bir hatırayı saklıyor. İşte, Sultan Abdülmecid'in tuğrasıyla Türk hat sanatının büyük ismi Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin yazısının öyküsü…

İnşaatın ikinci aşaması dokuz sene sürdü. Dikilitaş 18 metreye yükseltildi, içerisine 897 basamaklı demir bir merdiven ile bir de asansör yerleştirildi ve resmi açılış 1885'in 21 Şubat'ında yapıldı. Anıt üç sene sonra, 9 Ekim 1888'de halkın ziyaretine açıldı. Washington'un sembollerinden biri olan anıtı, o tarihten buyana her gün binlerce kişi ziyaret ediyor.

Abide 169 metre boyuyla dünyanın en yüksek dikilitaşıdır. Yapımında 90 bin ton mermer kullanılmış. Dikilitaş gibi görünen bu abidenin bir farkı içerisinde girilebiliyor olunması. Asansör ile 70 saniyelik bir sürede abidenin tepe noktasına ulaşılıyor.

Özellikle yaz aylarında her gün turist ziyareti yapılan bu anıtta hafta sonları bir sabahtan bir de öğleden sonra olmak üzere merdiven turları düzenlenmiştir. Asansörle anıtın tepesine çıktıktan sonra rehber eşliğinde merdivenlerden inmek mümkündür. 897 basamaklı merdiveni inmek yaklaşık bir saat sürüyor.

  • 10
  • 22

Dikilitaşın içerisi, dışı gibi düz duvardan oluşmuyor. Anıtın iç duvarlarına 193 adet hatıra plakası yerleştirilmiş. Eyaletlerden, derneklerden, diğer ülkelerden hediye olarak gönderilen yazılı, resimli taş levhalar anıtın duvarlarını süslüyor.

  • 11
  • 22

Dikilitaşın üzeri Maryland'dan getirilen mermerlerle kaplanmış ama yukarılara doğru mermerin üzerine daha başka parçalar da yerleştirilmişti. Bunlar, anıtın üzerinde isimlerinin yer almasını isteyen bazı dost memleketlerin, dış cepheye yerleştirilmesi için gönderdikleri ve mermerden imal edilmiş olan hediyelerdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN