Arama

Yapay Zeka'nın yapamadığı

İnsansız bir insanlık tarihi yazmak isteyen zihniyetin modern bir yansıması olan "yapay zeka"nın kökenleri esasında Sanayi Devrimi'ne kadar uzanıyor. II. Dünya Savaşı'nın ardından çift kutuplu dünyadaki teknoloji savaşlarının bir sonucu olarak gelişen bu konformist yapı, zamanla gelişerek günümüzdeki şeklini alır. Özellikle öğrencilerin sıklıkla kullandıkları "yapay zeka" uygulamalarının arkasında aslında ne var sorusunun izini takip ettik.

🔹 Soyut bir somut olarak tarif edebileceğimiz "yapay zeka", her alanda bir varlık sahası tesis etme peşinde. Peki, yapay olan bu zeka her şeyi yapabilecek mi?

🔹 Burada insanlık olarak ne istediğimiz, düşüncenin gücü karşısında günübirlik heveslerin peşinden gidip gitmeyeceğimiz belirli olacak.

🔹 Köken olarak mevcudiyetini, varlığını, kökünü insanlıktan alan "yapay zeka"nın insan varlığından ayrı düşünülmesi felsefi olarak mümkün değildir.

🔹 İnsansız bir insanlık tarihi yazmak isteyenlerin, fikirsiz bir düzlem üzerine inşa etmek istedikleri sistem kum üzerine kale inşa etmeyi andırıyor.

HIZ VE HAZ ÇAĞINDA İNSAN

🔹 Kökenini, maddi ve manevi olarak insandan alan bir düzen, bir mefkure nihayetinde her zerresinde dayandığı kökene muhtaç, bağımlıdır.

🔹 Bu sebeple konformist tavrın, rasyonalist bir yansıması olan "yapay zeka", insanlık karşısında yapaylığın ötesine geçemeyecek olan bir deneyim olacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN