Arama

Yazma eserlere ev sahipliği yapan 8 kütüphane

Bir kültür şehri olan İstanbul, tarihin en büyük miraslarından biri olan çok sayıda önemli yazma esere ev sahipliği yapıyor. Peki, "kitap hastanesi" olarak tüm ülkeye hizmet veren kütüphanenin nerede olduğunu biliyor musunuz? Ya da dünyada tek nüsha olan Kaşgarlı Mahmud'un "Divan-ı Lügati't Türk" adlı eserinin hangi koleksiyonda bulunduğunu? Veya iyi bir hat sanatçısı olan Sultan II. Mahmud'un nakşettiği levhaların hangi kütüphanede yer aldığını? İstanbul'da yazma eserlere ev sahipliği yapan 8 kütüphaneyi sizler için derledik.

  • 2
  • 32
73 BİNİ AŞKIN YAZMA ESER BULUNUYOR
73 BİNİ AŞKIN YAZMA ESER BULUNUYOR

Bugün itibariyle 110 tanesi vakıf olmak üzere 135 farklı derme bulunur. Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi kişi ve kurum bağışlarıyla günümüzde dünyanın en önemli yazma eser kütüphanelerinden birisidir.

Türkçe, Arapça, Farsça dillerinde 73 bin 172 cilt yazma eser ile 41 bin 833 Arabi harfli basma eserin yanı sıra; Latin harfli Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve diğer dillerde olmak üzere toplam 130 bin 325 kitap; ayrıca slayt, eski klasik taş plak, klasik ve dini müzik notaları, levhalar ve tarihi ahşap yazı kalıpları gibi değişik konulu 17 özel derme de bulunur.

  • 3
  • 32
İSLAM KÜLTÜRÜ İLE İLGİLİ YAYINLARA ÖNEM VERİLİYOR
İSLAM KÜLTÜRÜ İLE İLGİLİ YAYINLARA ÖNEM VERİLİYOR

Süleymaniye Kütüphanesi'nin temel amaçları arasında İslam kültürü ile ilgili yayınları toplamak ve ülkemizdeki yazma eserlerin kataloğunu oluşturmak sayılabilir.

Yabancı araştırmacıların kütüphaneden yararlanabilmesi için, müdürlüğün yazılı onayını almaları gerekir. Araştırmacılar, okuma salonunda bulunan kullanıcı terminallerinden haftanın 7 günü gece saat 23.00'e kadar yararlanabilirler. Yazma eserlerin tamamı sayısal ortama aktarılmış olup kütüphane bünyesinde bulunan teknik servislerde tarihi kâğıtlar üzerinde bilimsel araştırmalar yapılır.

  • 4
  • 32
HANGİ ESERLER BULUNUYOR?
HANGİ ESERLER BULUNUYOR?

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi çalışma saatleri:

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde eserlerin dijital görüntülerine, resmi tatiller dâhil her gün 08.30 – 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz. Eser dijital kopyaları ise mesai saatleri olan 08.30 – 16.30 arasında verilir.

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nin envanterinde bulunan yazma eserlerin listesini görmek için tıklayın.

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nin envanterinde bulunan mikrofilmlerin listesini görmek için tıklayın.

  • 5
  • 32
TOPKAPI SARAYI MÜZESİ KÜTÜPHANESİ
TOPKAPI SARAYI MÜZESİ KÜTÜPHANESİ

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yapılan Topkapı Sarayı, Sultan Abdülmecid'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 yıl devletin idare merkezi ve Osmanlı sultanlarının resmi ikametgâhı oldu.

Kuruluş yıllarında yaklaşık 700 bin metrekarelik bir alanda yer alan sarayın bugünkü alanı 80 bin metrekaredir.

  • 6
  • 32
YABANCI DİLDEKİ YAZMA ESERLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
YABANCI DİLDEKİ YAZMA ESERLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Saray içine 1928 yılında sarayın değişik yerlerinde bulunan kitapların bir araya getirilmesi ile bugünkü kütüphane oluşturulmuştur. 1966 yılında ise yeni kütüphaneye taşınmıştır.

Kütüphanedeki yaklaşık 13 bin 450 yazmanın arasında Türkçe, Farsça, Arapça eserlerin yanı sıra, Gayri İslami yazmalar adı altında toplanan Yunanca, Latince, Ermenice, Sırpça, İbranice ve Süryanice bir bölümü minyatürlü kitaplar da bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN