Arama

Yazma eserlere ev sahipliği yapan 8 kütüphane

Bir kültür şehri olan İstanbul, tarihin en büyük miraslarından biri olan çok sayıda önemli yazma esere ev sahipliği yapıyor. Peki, "kitap hastanesi" olarak tüm ülkeye hizmet veren kütüphanenin nerede olduğunu biliyor musunuz? Ya da dünyada tek nüsha olan Kaşgarlı Mahmud'un "Divan-ı Lügati't Türk" adlı eserinin hangi koleksiyonda bulunduğunu? Veya iyi bir hat sanatçısı olan Sultan II. Mahmud'un nakşettiği levhaların hangi kütüphanede yer aldığını? İstanbul'da yazma eserlere ev sahipliği yapan 8 kütüphaneyi sizler için derledik.

  • 6
  • 32
YABANCI DİLDEKİ YAZMA ESERLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
YABANCI DİLDEKİ YAZMA ESERLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Saray içine 1928 yılında sarayın değişik yerlerinde bulunan kitapların bir araya getirilmesi ile bugünkü kütüphane oluşturulmuştur. 1966 yılında ise yeni kütüphaneye taşınmıştır.

Kütüphanedeki yaklaşık 13 bin 450 yazmanın arasında Türkçe, Farsça, Arapça eserlerin yanı sıra, Gayri İslami yazmalar adı altında toplanan Yunanca, Latince, Ermenice, Sırpça, İbranice ve Süryanice bir bölümü minyatürlü kitaplar da bulunur.

  • 7
  • 32
KÜTÜPHANEYE NASIL BAŞVURULUYOR?
KÜTÜPHANEYE NASIL BAŞVURULUYOR?

Kütüphaneden yararlanabilmek için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne çalışılacak konunun yazıldığı bir dilekçe ile başvurmak gerekmektedir. Yerli ve yabancı araştırmacılara açıktır.

  • 8
  • 32
HANGİ ESERLER BULUNUYOR?
HANGİ ESERLER BULUNUYOR?

Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi çalışma saatleri:

Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00

Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eser Kütüphanesi'nin envanterinde bulunan yazma eserler kataloğunu görmek için tıklayın.

  • 9
  • 32
NURUOSMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ
NURUOSMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ

Sultan I. Mahmud'un başlatıp ölümünün ardından kardeşi III. Osman'ın tamamlattığı külliye içinde bulunan kütüphane 1755 yılında hizmete girmiştir.

Nuruosmaniye Camisi içinde yer alan kütüphanede I. Mahmud ve III. Osman'ın kitapları ile Bayram Paşa'nın 79 yazma eseri başta olmak üzere yaklaşık 5 bin 53 yazma, 537 Arabi harfli basma kitap vardır.

  • 10
  • 32
ESERLERİN TAMAMI DİJİTAL ORTAMA AKTARILDI
ESERLERİN TAMAMI DİJİTAL ORTAMA AKTARILDI

Dermenin tamamı bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Kütüphane diğer yazma kütüphaneleri gibi çok yoğun ilgi görmektedir. Derme ana okuma salonunun arkasında ayrı bir depoda uygun koşullarda korunmaktadır.

İdari olarak yazma eserler merkezi durumundaki Süleymaniye Kütüphanesi Müdürlüğü'ne, ilgili kurum olarak ise TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN