Yol aşkına tutulanlar için okuma önerileri
"İnsan, âlemde hayâl ettiği müddetçe yaşar" demiş değerli şairimiz Yahya Kemal… Biz de bu cümleden yola çıkarak hayallerimize bir nebze de olsa yaklaşmamızı sağlayacak ve yol serüvenimize eşlik edecek kitapları derledik. Rotanızı belirlemeye yardımcı olacak bu kıymetli başucu kitaplarını yanınızdan eksik etmeyin. Yolunuz her daim açık, okumanız bol olsun…
Giriş Tarihi: 02.03.2018
12:12
Güncelleme Tarihi: 02.03.2018
12:42
JAMES COOK - DÜNYANIN ÇEVRESİNDE YOLCULUK ÖYKÜLERİ
Kaptan James Cook, 1728 yılında Marton, Kuzey Yorkshire'da doğdu. 16 yaşında evden ayrılıp bir balıkçı kasabası olan Staithes'e gidip orada çalışmaya başladı. Denize olan tutkusunun, bu sahil kasabasında, çalıştığı marketin penceresinden dışarıdaki manzarayı seyrederken başladığı söylenir. Bir buçuk sene sonra patronu, Cook'un bu işe uygun olmadığını düşünüp onu yakınlardaki bir liman şehri olan Whitby'ye götürür ve Quaker mezhebine bağlı Walker kardeşlerin gemisinde çalışmasını önerir. Cook bu gemide deniz tüccarı olarak çalışmaya başlar ve işini en iyi şekilde yapabilmek için cebir, trigonometri, seyrüsefer teknikleri ve astronomi öğrenmeye başlar; öğrendikleri, bir gün kendi gemisinin kaptanlığını yapmaya başladığında kendisine çok faydalı olacaktır.
ROBERT M. PİRSİG – ZEN VE MOTOSİKLET BAKIM SANATI
Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı roman, otobiyografi ve felsefi denemetürlerinin sınırlarını genişleten; bütün bir akılcılık geleneğini sorgulayan benzersiz bir kült kitap. Romanda bir adamın, oğlu ve iki arkadaşıyla birlikte yaptığı uzun bir motosiklet yolculuğu anlatılıyor. Yolcular, metalik-plastik yalnızlıkların hüküm sürdüğü, özdeki çirkinliklerin yapay bir stil cilasıyla kapatılmaya çalışıldığı, stilize nesneler, stilize insanlar ve ilişkilerle dolu bir hayatın yaşandığı Amerikan kentlerinden, sapa dağ yollarından, uçsuz bucaksız düzlüklerden geçiyor, bir dağa tırmanıyor ve en sonunda okyanusa varıyorlar.
İlk bakışta bir adamın, oğlu ve iki arkadaşıyla yaptığı uzun bir motosiklet seyahati gibi duran bu kitap, aslında Amerikan toplumunun içinde bulunduğu açmazları ifşa eden ve ana karakterin kendi iç yolculuğunda "aklının ötesine" geçip yaptığı derin bir deneyime dönüşüyor. Sonra bir bakıyorsunuz, kendinizi "Akılcılık" akımları ve Antik Yunan'daki kökenlerine kadar inmişsiniz. Peki, bu akıl anlayışındaki "genetik bir bozukluk"tan nasıl çıkacağız? "Dünyayı düzeltmenin yeri önce kendi yüreğimiz, kafamız, ellerimiz ve onlardan çıkan iştir" diyerek çözümün yine kendimizde olduğu son sözüyle derin bir nefes aldırıyor yazar.
BAŞIBOŞ BİR YOLCULUKTAN NOTLAR -FERNANDO PESSOA
Pessoa'nın gözde temaları olan "düşünmek/hissetmek", "düşlemek/yaşamak", "dış/iç" karşıtlıkları, "kendiyle ben arasındaki mesafe", Tanrı, teozofi, mitler, yitim duygusunun sürekliliği gibi kavramlar etrafında dolanıp duran kısa metinler, cümleler, dizeler... Baştan sona ya da atlayarak okunabilecek, Pessoa'nın şiirli felsefesinin tek bir cümlesiyle günler geçirmeye imkân tanıyan bir seçki...
Nihayet Dergi Mart 2018 sayısından yararlanılmıştır.