Arama

Yol aşkına tutulanlar için okuma önerileri

"İnsan, âlemde hayâl ettiği müddetçe yaşar" demiş değerli şairimiz Yahya Kemal… Biz de bu cümleden yola çıkarak hayallerimize bir nebze de olsa yaklaşmamızı sağlayacak ve yol serüvenimize eşlik edecek kitapları derledik. Rotanızı belirlemeye yardımcı olacak bu kıymetli başucu kitaplarını yanınızdan eksik etmeyin. Yolunuz her daim açık, okumanız bol olsun…

Yol aşkına tutulanlar için okuma önerileri

CEMİLE SÜMEYRA-SEYAHAT VE EDEBİYAT

Seyahatten beklenenle gerçekleşen arasında ne gibi bağlantılar vardır? Amaç gerçekleşmiş midir? İnsan, seyahatle umduğu şeyi bulabilmiş midir? Seyahatler her zaman amacına ulaşabilir mi? Kimi seyyah, amacına ulaşmış, bunun bir kanıtı olarak seyahatnamelerle yahut büyük değişimlerle geri dönmüş veya yeni mekânlarda yaşamına devam etmiştir. Kimi seyyah ise yollarda hayatını kaybetmiş, arayış halinde hayata veda etmiştir.

Hayatı yollarda keşfedenler; yollardan kitaplara sızan hayatlar... Coğrafyanın kaleme yazdırdıkları; gezenlerin gönlünde yeniden yaratılan mekânlar... Cemile Sümeyra, seyahat tutkusunun edebiyattaki yerini tespit ediyor.

Yol aşkına tutulanlar için okuma önerileri

JON KRAKAUER – YABANA DOĞRU

Yabana Doğru toplum tarafından onaylanmış bir hayat idealini yansıtan tüm ölçütleri bir kenara bırakarak doğada yaşamaya giden genç bir adamın gerçek yaşam öyküsü. Sean Penn tarafından Eddie Vedder'ın unutulmaz müzikleri eşliğinde sinemaya da uyarlanan ve En İyi Yardımcı Oyuncu dalında Oscar adayı da olan Yabana Doğru, insanın arayışlarını, toplumun tuzaklarını, bireyin çıkmazlarını ve yaşadığımız hayatları bizlere sorgulatacak, akıllardan kolay kolay silinmeyecek gerçek bir öykü.

Yol aşkına tutulanlar için okuma önerileri

WERNER HERZOG- BUZDA YÜRÜYÜŞ

Sadece kült filmleriyle değil, yaşamı ve düşünceleriyle de sıra dışı bir isim olan Werner Herzog'dan benzersiz bir tecrübenin kitabı: Buzda Yürüyüş.

1974 yılının kasım ayında, geçen yüzyılın en önemli sinema eleştirmenlerinden yakın arkadaşı Lotte Eisner'in Paris'te hasta yatağında ölmek üzere olduğu haberini alınca şöyle der Herzog: Olamaz, dedim, şimdi ölemez, Alman sineması şu an onsuz yapamaz, bu önemli kadının ölmesine izin veremeyiz. Herzog, oraya yürüyerek giderse Eisner'in ölmeyeceğine, iyileşeceğine dair çılgınca bir inançla Münih'ten yola koyulur. Bir sırt çantası ile çıktığı bu yolculukta köylerden, tarlalardan, dağ yollarından kar buz içinde geçerken karşılaştıklarını kendisine has üslubu ile kâğıda aktarır. Yolda gördüklerini anlatırken aslında yaşam, ölüm ve dünya hakkında âdeta kısa ve kesik, ama derin bir konuşma yapar kendisiyle. 1982 yılında Lotte Eisner'in Helmut Kautner Ödülü alması üzerine yaptığı konuşmayı da sonuna eklediğimiz Buzda Yürüyüş, iyi bir yönetmenin gözünden, buz üstünde bir yolculuğa çıkarıyor okurlarını.

  • 10
  • 20
Yol aşkına tutulanlar için okuma önerileri

REBECCA SOLNİT-YÜRÜMENİN TARİHİ

Filozoflar, edebiyatçılar, müzisyenler, sosyologlar ve evrim kuramcılarıyla kırlarda, bozkırlarda, ormanlarda geziniyor Rebecca Solnit. Koltuğunun altında Rousseau'dan Wordsworth'e, Benjamin ve Patti Smith'e uzanan devasa bir kütüphaneyle yürümeyi felsefeden, eğlenceye, politikadan, cinselliğe kadar hiç bir boşluk bırakmadan arşınlıyor. Yürümenin şehirleri ve şehirlerin yürümeyi nasıl değiştirdiğini, gitgide büyüyen araba sevdasıyla birlikte yürümeyi nasıl bir geleceğin beklediğini düşünüyor.

  • 11
  • 20
Yol aşkına tutulanlar için okuma önerileri

ROGER-POL DROİT-FİLOZOFLAR NASIL YÜRÜR?

Akademisyen, filozof ve yazar Roger-Pol Droit'in son kitabı Filozoflar Nasıl Yürür? okuru filozoflarla birlikte Antik Yunanistan'dan günümüze, Kopenhag'dan Tibet'e götürüyor. Aristoteles, öğrencileriyle Lycée'nin jimnasyumunu adımlardı. Kant, Köniksberg'de günlük gezintiye çıkardı. Rousseau, Fransa'yı boydan boya yürüyerek katederdi. Nietzsche ise Sils-Maria'nın bayırlarında yolculuk ederdi.

Çoğu zaman biz; yeni bir aktiviteye başlanması söz konusu olduğunda "ilk adımları atarız", eğer planımız doğru işliyorsa "her şey öngörüldüğü gibi yürür", ticari işlerimiz geliştiğinde "işler yolunda gider", bir gösteri, bir film veya kitap halkın ilgisini çektiğinde "tutmuş, iyi gitmiş" diye konuşuruz. Yani yürümek, başarmaktır. Roger-Pol Droit, 27 eşsiz hikâyeyle yürümenin etrafında küçük bir felsefe tarihi çiziyor. Yazarın Türkçede yayımlanan 10 kitabı var.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN