Zamana meydan okuyan ilim merkezi: Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi
Koca Ragıp Paşa, Osmanlı'nın önemli sadrazamlarından biriydi. Bürokrasinin en alt kademesinden başlayarak, yavaş yavaş devlet basamaklarını çıktı. Yıllarca memurluk, bürokratlık, diplomatlık ve valilik yaptıktan sonra sadrazam oldu. Edebi kimliğiyle de bilinen Koca Ragıp Paşa, çocukluğundan itibaren yazma eser topladı. Daha sonra, önemli miktarda para harcadığı bu kitapları kendi ismini verdiği kütüphaneye bağışladı. Gelin zamana meydan okuyan Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi'ne daha yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 15.12.2020
16:11
Güncelleme Tarihi: 15.12.2020
16:53
Sesli dinlemek için tıklayınız.
📌 Kütüphane birçok Batılı yazarın dikkatini çekmiş ve buradan övgüyle bahsetmiştir. Bunlardan ilki Baron de Tott'tur. Boron'un belirttiğine göre onun inşa ettirdiği gibi kütüphane İstanbul'da bulunmaz.
"Vezirin toplayıp bu anıt binaya bağışladığı Arapça, Farsça 1900 yazma eser, kütüphanenin, ortasındaki merkezi kubbenin altında bulunan şebekenin çevrelediği kitap raflarının üzerine sıralanmıştır. Bu depoyu bir kütüphaneci muhafaza eder. Halkın muayyen saatlerde kütüphaneye girme hakkı vardır."
Dünyayı geziyoruz: Kütüphaneler
📌Sonraki yıllarda İstanbul'a gelen İtalyan rahip Tedorini, bu kütüphanenin en önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu ve dört görevlisinin bulunduğunu belirtir. Kütüphanenin özelliklerinden bahseder:
"Bu kütüphane diğerlerinden daha zarif ve daha, müzeyyendir. Ben onu hazla seyrettim ve dikkatle inceledim. Binanın ortasında, yan tarafları dört küçük kubbeyle çevrili, damarlı güzel mermerden sütunlarla desteklenmiş ve iyice aydınlatılmış bir büyük kubbe yükselir. Duvarları, kırmızı, beyaz renklerle çiçekler, vazolar ve kitabeler nakşedilmiş güzel Türk kütüphaneciler çiniler kaplar. Bunlar kütüphaneye çok hoş bir görünüş verir. Salonun ortasında kitapların bulunduğu dolapları muhafaza eden yaldızlı, nakışlı yüksek demir çubuklardan yapılmış bir büyük parmaklık görülür.
Camlarla kapatılmış, ceviz ağacından yapılmış nişlerde güzel deri mahfazalı kitaplar vardır. Mahfazaların üzerine kitap ve yazar adları yazılmıştır. Kitaplar mahfazadan özel bir tertibatla çekilen bir şeritle çıkarılır. Konuştuğum kütüphaneci çok nazik bir adamdı. Bana kataloğu ve en nadir yazmalardan bir kaçım gösterdi. Mayıs ayında idik. Öğleden sonra saat bir sularındaydı, kütüphanede ikisi yazmaları istinsahla, yedisi okumakla meşgul Türkler vardı."
📌Kütüphanede bulunan kitaplar hakkında oldukça ayrıntılı bilgiler veren Tedorini, 1173 yazma eser bulunduğunu, on beş sınıfta tasnif edildiğini yazar.
📌Charles White, kütüphaneden bahsederken aynı zamanda Koca Ragıp Paşa'nın eserlerinin de burada teşhir edildiği belirtilir.
Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi'ne nasıl gidilir?
İstanbul Fatih'teki Ragıp Paşa Kütüphanesi'ne otobüs, metro, tren ve tramvayla gidebilirsiniz. 32A , 36, 38Z, 41Y, 46H, 77A, 94A numaralı otobüsler bu güzergahtan geçmektedir. Laleli-Üniversite, Laleli / Aksaray Yönü, Laleli, Vezneciler, Aksaray duraklarında inebilirsiniz.