Zamana meydan okuyan ilim merkezi: Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi
Koca Ragıp Paşa, Osmanlı'nın önemli sadrazamlarından biriydi. Bürokrasinin en alt kademesinden başlayarak, yavaş yavaş devlet basamaklarını çıktı. Yıllarca memurluk, bürokratlık, diplomatlık ve valilik yaptıktan sonra sadrazam oldu. Edebi kimliğiyle de bilinen Koca Ragıp Paşa, çocukluğundan itibaren yazma eser topladı. Daha sonra, önemli miktarda para harcadığı bu kitapları kendi ismini verdiği kütüphaneye bağışladı. Gelin zamana meydan okuyan Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi'ne daha yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 15.12.2020
16:11
Güncelleme Tarihi: 15.12.2020
16:53
Sesli dinlemek için tıklayınız.
📌Devlet adamlığının yanında edebi kişiliğiyle de bilinen Koca Ragıp Paşa, okumaktan büyük zevk alırdı. Hayatı boyunca yazma eserler toplayan Paşa, bunun için ciddi miktarda para harcadı.
📌Vefatından bir yıl önce kütüphane, mektep ve şadırvan yaptırmaya başladı. Bina daha önceden tamamlansa da bilinmeyen bir nedenden dolayı kubbesi yıkıldı. Bu durumu uğursuzluğa yoranlar oldu. Kütüphanenin tamamen hizmete girmesinden kırk gün sonra Koca Ragıp Paşa vefat etti.
Koca Ragıp Paşa'nın hafızalarda yer edinen beyitleri ve anlamları
📌Koca Ragıp Paşa'nın inşa ettirdiği kütüphane, günümüzde İstanbul'da Bayezit Meydanı'ndan Aksaray'a giden büyük asfalt caddenin solunda yer alır.
📌 Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi, döneminde nadir bulunur cinstendi.
Kütüphaneye gelir getirmesi amacıyla dükkânlar yaptırıldı. Vakfiyede de bu yapılar belirtildi. "Bir hazine-i kütüb, bir meşrûta, bir sibyan mektebi, on dükkân, beş mahzen, beş abdest-musluğu, iki sebîl, bir büyük çeşme, bir mezarlık"
📌Giriş kapısının üzerinde Beyyine suresinin üçüncü ayeti olan "Fiha kütübün kayyime" yani "Onda kıymetli kitaplar vardır" yazısı bulunur.
📌 Giriş kapısının sağ ve solunda 10 dükkân, üst tarafında ise sıbyan mektebi yer alır.
📌Kütüphane duvarları çinilerle ve üst tarafına nakşedilen Kaside-i Bürde ile süslüdür.
Tarihte nam salmış Bürde Kasidesi
📌 Kitaplığın en önemli bölümü, hazine-i kütüb olarak adlandırılan, dört sütun üzerine yükselen kubbenin altındaki yazma eserlerin muhafaza edildiği alandır.
📌Koca Ragıp Paşa, kütüphanesinde bulunan nadir eserleri buraya bağışladı. Ölümünden sonra konağında bulunan 200 kitap da kütüphaneye götürüldü.
📌 Kütüphanenin vakfiyesinde yer alan bilgilere göre, o günlerde genellikle beş gün hizmet verilse de Koca Ragıp Paşa, Cuma günleri haricinde altı güne çıkarılmasını istedi.
📌 Ayrıca, hafız-ı kütüblerin kendilerine verilenden başka işle meşgul olmamaları, bütün gün kütüphanede olmaları ve kendilerine tahsil edilen evlerde oturmaları istenirdi.
📌Hafız-ı kütübler, öğle ve ikindi namazlarında okurlara kütüphanenin girişindeki küçük mescitte imamlık yapmalıydı.
📌Kütüphanede her gece, görevlilerden birinin nöbet tutması gerekiyordu.
📌Ödünç kitap vermek yasaktı.
Hafız-ı kütüb: Kütüphane görevlileri
Beşeriyetin hafızası kütüphaneler hakkında terimler