Arama

Zonaro’yu Abdülhamid’in ‘saray ressamı’ yapan tablosu

Osmanlı topraklarında köklü değişimlerin yaşandığı, kültür ve sanatın oldukça önem kazandığı bir dönemde İstanbul'a gelmişti ressam Fausto Zonaro. Resmettiği bir tablo dönemin sultanı Abdülhamid'e sunulmuş; kısa sürede "saray ressamı" unvanı almış ve bu görevi tam 14 yıl boyunca sürdürmüştü. Sultan Abdülhamid'in portresini yapan tek ressam olan Zonaro'nun bir duvar ustası olarak başlayan yaşam öyküsünü ve ünlü tablolarını sizlerle buluşturuyoruz.

  • 7
  • 32
İSTANBUL’DA AÇTIĞI KURSLARA KATILIM OLDUKÇA YOĞUNDU
İSTANBUL’DA AÇTIĞI KURSLARA KATILIM OLDUKÇA YOĞUNDU

Zonaro, eşi ile birlikte İstanbul'daki ilk yıllarında Taksim civarında bir eve yerleşti. Zonaro kente geldiği ilk günlerde küçük boyutlu manzaralar, kent yaşamından sahneleri gösteren tablolar yaparak bunları Peralı bir tacire satarak geçimini sağladı.

Kısa zamanda birçok dost edinen sanatçı, yabancı elçilikler tarafından himaye görmüştü. Hatta İtalyan Elçiliği'nin desteğiyle İstanbul'da yaşayan elçilik mensuplarının hanımlarının devam ettiği bir resim kursu açmış, kurs ücretinin yüksek tutulmasına karşın katılım oranı büyük olmuştu.

Fausto Zonaro tarafından resmedilen Eminönü Manzarası tablosu, 1910.

  • 8
  • 32
‘SARAY RESSAMI’ OLUŞU HAYATININ DÖNÜM NOKTASIYDI
‘SARAY RESSAMI’ OLUŞU HAYATININ DÖNÜM NOKTASIYDI

Fausto Zonaro'nun yaşamındaki en büyük değişim ise kuşkusuz onun Sultan II. Abdülhamid tarafından "saray ressamı" olarak onurlandırılması ve bu görevi 14 yıl boyunca sürdürmesi oldu.

Abdülhamid tarafından 1896 yılında Ressam-ı Hazret-i Şehriyari ilan edilen Zonaro, İstanbul'da kaldığı süre içerisinde binden fazla resim yaptı.

Fausto Zonaro tarafından resmedilen İstanbul'un Fethi tablosu, 1903.

  • 9
  • 32
ZONARO’NUN RESİMLERİNİ ABDÜLHAMİD’E KİM SUNDU?
ZONARO’NUN RESİMLERİNİ ABDÜLHAMİD’E KİM SUNDU?

Zonaro'nun Abdülhamid'e sunulmasını sağlayan kişi ise Thalasso'ya göre resimlerini beğenerek koleksiyonuna alan ve sanatçıya saraya resim sunma önerisinde bulunan Ferid Paşa'ydı.

Zonaro, 1896 yılında Ertuğrul Süvari Alayı'nın Galata Köprüsü'nden Geçişi adlı resmini tamamlamış ve Abdülhamid'e sunmuştu. Sultanın resmi beğenmesi ile sanatçıya birinci dereceden Mecidi nişanı ve saray ressamlığı unvanı verilmişti.

Fausto Zonaro tarafından resmedilen Ertuğrul Süvari Alayı Galata Köprüsü Geçisi tablosu, 1901.

  • 10
  • 32
ZONARO SARAYA NE ZAMAN ALINDI?
ZONARO SARAYA NE ZAMAN ALINDI?

Zonaro'nun saraya alındığına dair resmi belge Dolmabahçe Sarayı Arşivi'nde 103 sıra numarası ile bulunur. Burada 17 Nisan 1896 tarihinde 35 lira maaşla sanatçının saraya alındığı kayıtlıdır.

1897'de tamamladığı "Saldırı" adlı resminin sultan tarafından beğenilmesi üzerine sanatçıya tüm masrafları sultan tarafından karşılanan ve mülkiyeti Zonaro'ya verilen Akaret-i Seniyye binalarından biri bağışlanmış; sanatçı bu evi hem ev, hem de atölye ve sergi salonu olarak kullanmıştı.

Fausto Zonaro tarafından resmedilen İskelede Tekneler tablosu.

  • 11
  • 32
ABDÜLHAMİD’İN PORTRESİNİ YAPAN TEK RESSAM
ABDÜLHAMİD’İN PORTRESİNİ YAPAN TEK RESSAM

Fausto Zonaro, Abdülhamid'in hükümdarlığının son yılında portresini yapmak istemiş; bu isteğini Sultan'a bir mektupla bunu bildirmişti.

Nihayetinde Sultan Abdülhamid'i ikna etmeyi başaran Zonaro, Abdülhamid'in portresini yapan tek ressam olarak da tarihe geçmişti.

Abdülhamid döneminde 14 yıl saray ressamlığı olarak görev yapan Zonaro, Abdülhamid'in tahttan indirilmesiyle görevden alındı.

Fausto Zonaro tarafından resmedilen Abdülhamid portresi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN