Arama

Çağdaş bir halk ozanı Barış Manço

Anadolu rock ve pop müziğinin önde gelen isimlerinden, besteci, söz yazarı, TV programcısı ve Türkiye'de pek çok yeniliğin öncüsü Barış Manço'nun vefatının üzerinden 21 yıl geçti. Vefatının ardından yıllar geçmesine rağmen Barış Manço milletimizde bıraktığı izlerle hala saygı ve özlemle anılıyor. Barış Manço, eserlerinde halk edebiyatı unsurlarıyla toplumun geleneksel ve kültürel kodlarını çağdaş dönemdeki pop kültürü ile büyük bir ustalıkla birleştiren bir sanatçıydı. Bu durum Barış Manço'yu tarihe karıştığını düşündüğümüz aşıklık geleneğinin modern zamandaki bir temsilcisi haline getirdi. Peki, Barış Manço sanatının aşıklık geleneğine yaslanan yönleri nelerdir? İşte sizlerle…

  • 15
  • 16
"Gönül ferman dinlemiyor bu ayrılık çok acı"
Gönül ferman dinlemiyor bu ayrılık çok acı

Manço'nun şarkılarında kullandığı atasözlerinden bazıları şöyle: "Açtırma kutuyu, söyletme kötüyü", "Altın yere düşmekle pul olmaz", "Armudun iyisini ayılar yer", "Aşığın gözü kördür", "Ateş düştüğü yeri yakar", "Baba oğluna bir bağ bağışlamış, oğul babaya bir salkım üzüm vermemiş", "Balcının var bal tası, oduncunun var baltası", "Bir çiçekle yaz olmaz", "Canı kaymak isteyen, mandayı yanında taşır", "Çivi çiviyi söker", "Davul dengi dengine çalar", "Dünya Süleyman'a bile kalmamış", "Evdeki hesap çarşıya uymaz", "Gönül ferman dinlemez".

  • 16
  • 16

Manço'nun şarkıları toplum için bir aynadır, Manço hepimizin ailesinin bir parçasıydı. Şarkı sözleri incelendiğinde Türk toplumunun sanatçıyı, niye bu kadar çok sevdiğini daha iyi anlaşılıyor. Barış Manço eski geleneklerimizin yeni ozanıydı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN