Arama

İstanbul aşkıyla dile gelmiş 10 şarkı

Bir esere İstanbul şarkısı dememiz için, sözlerinde 'İstanbul' adının veya İstanbul'un bir semtinin mi geçmesi gerekiyor? Tabii ki hayır. Dünyada belki de hakkında en çok şarkı bestelenen şehir olan İstanbul'un kendisi aslında başlı başına bir müzik. Sizler için İstanbul hayatında en çok yer eden, İstanbullunun kuşaklar boyunca tuttuğu musiki eserlerinden 10 şarkıyı derledik.

  • 7
  • 20
GÖNLÜMDE AÇMADAN SOLAN BİR GÜLSÜN (SENEDE BİR GÜN)
GÖNLÜMDE AÇMADAN SOLAN BİR GÜLSÜN SENEDE BİR GÜN

Hicaz makamında Düyek usulünde şarkı
Beste: Şekip Ayhan Özışık
Güfte: Sadık Şendil

* İstanbul musiki dünyasının ne yazık ki çok genç yaşındayken kaybettiği udi ve bestekâr Şekip Ayhan Özışık'ın ''Senede Bir Gün'' adlı şarkısı toplum tarafından öyle büyük beğeni topladı ki, Yeşilçam klasikleri arasına giren bir filmi bile çekilen şarkı hala genç kuşaklar tarafından da sevilerek dinleniyor.

Gönlümde açmadan solan bir gülsün
Her zaman gamlıyım her zaman üzgün
Beklerim yolunu aylar boyunca
Yeter ki gel bana senede bir gün

Ağarsın saçlarım solsun yanağım
Adını anmaktan yansın dudağım
Bu aşka canımı adayacağım
Yeter ki gel bana senede bir gün

  • 8
  • 20
ŞEKİP AYHAN ÖZIŞIK KİMDİR?
ŞEKİP AYHAN ÖZIŞIK KİMDİR?

İstanbul musikisinin son dönemin popüler bestekârı ve ud sanatçısıdır. Uda büyük ilgi duyduğu halde, musiki çalışmalarına babasının ısrarıyla keman dersleri alarak başladı. Ardından asıl şöhretini sağlayacağı uda geçti. Sadece iki saat ders aldığı Lütfiye Akduman adlı bir amatör müzisyenden başka ud hocası olmadı ve tamamen kendi kendini yetiştirdi. Arkadaşı Avni Anıl'ın önayak olmasıyla Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne girdi ve Emin Ongan'ın öğrencisi oldu. Askerliğinin ardından katıldığı İleri Türk Musikisi Konservatuarı'nda musiki bilgilerini geliştirdi.

Tanburi İzzeddi Ökte ile Tarık Kip'in ilgileri ve teşvikleri sonucunda 1958'tde sınavla girdiği Ankara Radyosu'nda 1966'ya kadar çakıştı. Daha sonra İstanbul Radyosu'na geçti. Çoğunun sözleri de kendisine ait olan geleneksel çizgiden farklı eserleriyle, özellikle 1970'li yılların başlarından itibaren ses sanatçılarının çokça tercih ettiği ve İstanbul halkının zevkine hitap eden şarkılara imza attı. Genç yaşında hayatını kaybeden Özışık'ın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır.

  • 9
  • 20
FİKRİMİN İNCE GÜLÜ
FİKRİMİN İNCE GÜLÜ

Acemkürdi makamında Semai usulünde şarkı
Beste: İsmail Hakkı Bey
Güfte: Anonim

*İstanbul Musikisi'nin en önemli isimlerinden olan İsmail Hakkı Bey'İn verdiği ulaşılmaz sayıdaki eserlerden biri olan ''Fikrimin ince gülü'', İstanbul şehir kültürünü en üst çizgide yansıtan şarkılardandır.

Fikrimin ince gülü Ellerin ellerimde
Kalbimin şen bülbülü Gözlerin gözlerimde

Ateşli dudakların (O gün ki gördüm seni
Gamzeli yanakların Yaktın ah yaktın beni)

  • 10
  • 20
İSMAİL HAKKI BEY KİMDİR?
İSMAİL HAKKI BEY KİMDİR?

Türk Musikisi tarihine, İstanbul musikisinin en verimli bestekârı olarak geçen musiki hocası, orkestra şefi, arşivci ve notör. 13 yaşındayken girdiği Osmanlı Sarayı'nın müzik merkezi Muzıka-yı Hümayun'da Latif Ağa, Zati Arca ve Guatelli Paşa gibi hocalardan Türk ve Batı musikilerini öğrendi. ''Hünkar müezzini'' ve ''serhanende'' oldu. Halka açık konserler verdi. Kurduğu Musiki-i Osmani Mektebi, Türk Musikisi sivil öğretim tarihine geçen başlıca kurumlardandı. Darülelhan'da hoca, icra heyeti reisi, müdür ve tasnif heyeti üyesi olarak görev aldı.

Dini ve ladini beste şekillerinin hemen hepsini örnekleyen 2.000 civarında esere imza attı. Eserlerindeki makam ve usul zenginliği alışılmışın dışındaydı. Kabına sığmaya bir bestekarlık anlayışına sahipti. Klasik beste şekilleri dışında fokstrot, vals, polka, çoksesli marş, kanto, mazurka ve operet türlerinde de eder verdi. İstanbul tabiatı, şarkılarının değişmez dekorunu teşkil etti. Bazı eserlerinde Osmanlı İstanbul'unun geniş mozayiğine ait halk ağzını ustalıkla kullandı. Yaşadığı dönemin toplumsal hayatını canlı bir şekilde yansıtan eserlerinde balo, dans, otomobil, doktor, sinema, tiyatro gibi gündelik hayatla ilgili temaları uçarı, nükteli ve eğlendirici bir dille işledi. Hemen bütün beste şekillerinde eser verdi.

Yetiştirdiği öğrenciler, sonraki yıllarda Türk Musikisi'nin sürükleyici isimleriydi. Kurduğu ''İstanbul Opereti'' ve bestelediği 15 operet, Türk operet tarihi için çok önemlidir. Günümüze ulaşan ve binlerce eseri içeren elyazması nota koleksiyonu Türk Musikisi'nin önde gelen repertuvar kaynaklarından biridir. Mezarı, Eğrikapı Kabristanı'ndadır.

  • 11
  • 20
EY BÜT-İ NEV EDA
EY BÜT-İ NEV EDA

Hicaz Uzzal makamında Yürük Semai usulünde şarkı
Beste: Dede Efendi
Güfte: Enderûnî Vasıf

*İstanbul'un ruhunu oluşturan en büyük isimlerden olan Dede Efendi'nin Ey büt-i nev-eda'sının resmettiği iki yüz yıl öncesinin İstanbul'undan bir aşk hikayesine ait enstanten İstanbuk halkından öyle büyük bir ilgi gördü ki, şarkı bestelendiği günden günümüze kadar dillerden düşmedi.

Ey büt-i nev-eda / Olmuşum mübtela
Aşkım ben sana / İltifat et bana
İltifat et bana / Aşıkım ben sana

Gördüğümden beri / Olmuşum serseri
Bendenem ey peri / İltifat et bana
İltifat et bana / Aşıkım ben sana

Hasılı bunca dem / Ben senin bendenem
Gel gel ey gonca fem / İltifat et bana
İltifat et bana / Aşıkım ben sana

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN