Arama

İzzettin Hümayi Bey'in ilk kez seslendirilen çocuk şarkıları

Doğal bir ses güzelliğine sahip olan ve mevlithanlığı ile tanınan Türk musikisi muallimi İzzettin Hümayi Bey'in bestelediği çocuk şarkıları 69 yıl sonra ilk defa seslendirildi. Üç binin üzerinde beste yapan günümüze ise yüze yakının ulaştığı bilinen bu musikişinasımızı gelin yakından tanıyalım.

Kenan Rifâî.

Doğal bir ses güzelliğine sahip olan ve mevlithanlığı ile de tanınan Elçioğlu, aynı zamanda Hırkaişerif'teki Kenan Rifâî Tekkesi'nin zâkirbaşısı idi. Mûsiki eserlerini geçerken bilhassa usul üzerinde titizlikle durur, meşk esnasında eseri notadan ziyade usulle geçmeyi daha uygun bulurdu. Ayrıca iyi bir ud ve tambur icracısı olduğu da belirtilmektedir.

Elçioğlu, dinî ve din dışı eserleriyle bestekârlıktaki gücünü ortaya koymuştur. 3000'in üzerinde beste yaptığı söyleniyorsa da bugün bilinen ayin-i şerif, tevşih, na't, ilahi, semai, şarkı ve marş formundaki eserlerinin sayısı 100'e yaklaşmaktadır. İlahiyyât-ı Ken'an (İstanbul 1341, 1974, 1988) adlı eserde Elçioğlu'nun otuz ilahisinin notası mevcuttur. Ayrıca musikiyle ilgili dört makalesi Mektepli adlı haftalık mecmuada neşredilmiştir.

  • 9
  • 13
İZMİR MARŞI İZZEDDİN HÜMAYİ BEY’İN Mİ?
İZMİR MARŞI İZZEDDİN HÜMAYİ BEY’İN Mİ?

İzzeddin Hümayi Bey çok sayıda marş yapmıştır. Bilinen en meşhur marşı ise "Ertuğrul'un ocağında uyandım" sözleri ile başlayan "Sancak Marşı"dır. Bestecilikte daha çok dinî musiki sahadaki eserleri ile ön plana çıkmıştır. Bunun nedeni ise Hırkaişerif semtindeki Rifai tekkesinin zâkşirbaşısı, yani baş ilâhicisi olmasından kaynaklanır. Peki, İzmir Marşı nasıl oldu da İzzeddin Hümayi Bey'e mâledildi?

Musiki yazarı Etem Üngör'ün 1966'da çıkarttığı "Türk Marşları" isimli kitabında Etem Bey marşın İzzettin Hümayi'ye ait olduğunu yazdı fakat eseri "İzmir" değil, "Kafkasya Marşı" adı ile yayınladı ve bestenin sonraki senelerde "İzmir'in dağlarında..." ve bazen de "İnönü dağlarında..." diye okunduğunu hatırlattı.

  • 10
  • 13
SANCAK MARŞI
SANCAK MARŞI

Ertuğrul'un ocağında uyandın
Şehitlerin kanlarıyla boyandın
Nice düşman kâl'asına uzandın
Sana selam ey şanlı Türk sancağı

Çırpınarak dalgalanır kanadın
Gökyüzüne çıkmak mıdır muradı
Gölgende can vermek ister evlâdın
Sana selam ey şanlı Türk sancağı

Rast
İzzettin Bey

  • 11
  • 13

Marşın 1914'teki Kafkas harekâtına ait olduğunu da ifade etti ama eserin İzzeddin Hümayi'ye aidiyeti hakkında herhangi bir belge yahut kayıt göstermedi. Marş, o günden bu yana İzzeddin Hümayi Elçioğlu'na mâledildi ama elde hiçbir kaynak yoktu.

Türkiye'nin en önemli nota yayıncılarından olan Şamlı İskender'in 1927'de çıkartmış olduğu üç cildlik marş külliyatında da İzzeddin Hümayi'nin 20 adet eserinin neşredilmiş olmasına rağmen yayında bu marş bulunmaz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN