Karacaoğlan’ın nağmelerde yaşayan şiirleri 🎶
Âşık edebiyatının yetiştirdiği önemli isimlerden olan Karacaoğlan, sevdanın ve tabiatın şairi olarak anılır. Karacaoğlan'ın şiirlerindeki dil ve söyleyiş güzelliği Türk halk şairlerinin pek çoğuna öncülük etmiş, ancak bu güzelliğe az sayıda şair ulaşabilmiştir. Günümüze miras bıraktığı şiirleri serüvenini, nağmelerde sürdürür. İşte Karacaoğlan'ın nağmelerde yaşayan şiirleri…
Giriş Tarihi: 21.10.2019
15:26
Güncelleme Tarihi: 28.07.2020
14:09
Lirik, didaktik ve pastoral şiirleri
Dinî motiflere çok az yer veren Karacaoğlan'da tasavvuf düşüncesi pek yoktur. Bu durum dini unsurlara karşı saygısız yahut inançsız olduğu anlamına gelmez. Lirik, didaktik ve pastoral olmak üzere üç grupta toplanabilecek olan Karacaoğlan'ın şiirlerinde aşk, ayrılık, gurbet, tabiat, yoksulluk, zamandan şikayet gibi konuların yanında ölümden de bahsedilmekle beraber tasavvufi yönü ağır basan halk şairlerinde olduğu gibi ölüm bir kurtuluş değildir.
Ala gözlü nazlı dilber Sen d(e) olasın benim gibi Zülfün dökük boynun bükük Sen d(e) olasın benim gibi Bahçende güller bitmesin Dalında bülbül ötmesin Kapından cerrah gitmesin Sen d(e) olasın benim gibi Gül yerine diken bitsin Kuşyerine baykuş ötsün Gözün yaşı sele gitsin Sen d(e) olasın benim gibi Karac'oglan der mert gibi Yanar yüreğim od gibi Bir ok yemiş bozkurt gibi Sen d(e) olasın benim gibi
Hayal şairi değil duygu şairi
O bir hayal şairi değil bir duygu şairidir. Duygularını aynen dile getirmek onun en önemli özelliklerinden biridir. Karacaoğlan'ın şiirlerindeki dil ve söyleyiş güzelliği Türk halk şairlerinin pek çoğuna öncülük etmiş, ancak bu güzelliğe az sayıda şair ulaşabilmiştir.
Sana dedim, allı gelin has gelin
Sana dedim, allı gelin has gelin Suya gider, sağ elinde tas gelin Yedi yıldır ben sevdana düşeli Kerem eyle, şu sevdamı kes gelin
Zalim aşk elinden içmişim ağı Senin için dolanırım bu dağı Alam beliğine altın saç bağı Tak saçına, ince bele as gelin
Halk şiirinde başlı başına bir ekol
Halk şiirinde başlı başına bir ekol olan Karacaoğlan 17. yüzyıl şairlerinden Âşık Ömer, Kayıkçı Kul Mustafa ve Gevherî, daha sonraki yüzyıllarda Dadaloğlu, Ruhsatî, Dertli, Bayburtlu Zihnî ve Seyrânî başta olmak üzere pek çok şairi etkilemiş ve bu şairler tarafından taklit edilmiştir. Daha yakın devirde ise Rıza Tevfik Bölükbaşı, Faruk Nafiz Çamlıbel, Necip Fazıl Kısakürek ve Cahit Külebi'nin bazı şiirlerinde Karacaoğlan'ın etkisi görülür.