Arama

Mehmet Akif Ersoy'un musiki yönü

Şair, veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur'an tercümanı ve siyasetçi. Belki de bu unvanlarının içerisinde en önemlisi İstiklal Marşı'nın yazarı. Kısa hayatına birçok mesleği sığdıran bu başarılı isim Mehmet Akif Ersoy'dan başkası değildi. Mehmet Akif, hayatının her döneminde musikiyle bizzat uğraştı. Bunun yanı sıra yakın dostlar edindiği musiki çevreleriyle de bağını hiç koparmadı. İşte Mehmet Akif'in ruha ve kulağa hitap eden musiki yönü…

  • 15
  • 25

Şerif Muhiddin, New York'a 1924 yılında gitmiş, varışından bir hafta sonra piyano virtüözü Leopold Godowski tarafından şerefine bir resepsiyonla sanat çevrelerine takdim edilmiştir. Bu resepsiyonda Jasha Heifetz, Ld.Auer, Muscha Elman gibi büyük keman virtüözleri Şerif'in udunu dinlemişlerdir. 24 Ağustos 1924 tarihli Herald Tribune'un Magazin kısmında, Targan'ın udu, Godowsky ve Kreisler tarafından Pagannini'nin kemanına eş olarak değerlendirilir.

  • 16
  • 25

Godowsky'nin Şerif Muhiddin'le İstanbul'da tanıştığı bilinir. Midhat Cemal, Akif'in de onunla tanışıp piyanosunu dinleyemediği için çok üzüldüğünü ve başkalarından çalış farkını anlatması için Şerif Muhiddin'den ricada bulunduğunu kaydeder. Nitekim Akif aynı şiirinde Godowsky'nin Şerif Muhiddin'i konserden sonra nasıl tebrik ettiğini şu mısralarla anlatır:

  • 17
  • 25
Mehmet Akif Ersoy’un musiki yönü

Godoski'nin seni tebrik edip de hürmetle:
"Emir! O kudrete eş varsa, nerde, bilmiyorum,
Ne muhteşem çalıyorsun! Seninle mağrurum.
Bütün semaların üstündesin, bugün" demesi,
O şaheser ki, tutulmuştu herkesin nefesi!

  • 18
  • 25

Şerif Muhiddin New York'da boş durmamış, dört yıl boyunca Vaşka'dan viyolonsel dersleri almış ve 13 Aralık 1928'de Town Hall'de bir viyolonsel ve ud resitali vermiştir. Yirmiye yakın müzik eleştirmeninin hazır bulunduğu bu konser de ilki gibi son derece olumlu tepkiler almış ve daha sonra Amerika'nın çeşitli eyaletlerinde tekrarlanmıştır. Akif'in Sanatkar'ında bu konsere de atıfta bulunulmuştur. Manzumenin bu bölümünde ud ile çello'yu (violensel) karşılaştırması da ilgi çekici kısımlardan birisidir:

  • 19
  • 25
Mehmet Akif Ersoy’un musiki yönü

Bu türlü bir viyolonsel işitmedikti, Emir!
Büyük dehalar eder böyle nadiren teshir,
Küçük dehaları sarsan bu kanlı, canlı sazı,
Şu var ki harika alemde: udunun tarzı.
Evet bizim çello gayet belalı, çok müşkil,
Fakat kemalini bulmuş, bu lakin öyle değil:
Bütün tekamüle asi bir ibtidai saz;
O çağlayan gibi sesler bu sineden taşamaz,
Ne olsa nafile! derken, muhiti susturdun:
Göründü na-mütenahi zaman zaman udun.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN