Arama

Müzik hakkında bilinmesi gereken 20 terim

Duygu, düşünce ve imgeleri tek sesli ya da çok sesli olarak anlatma sanatı olan müzik, en genel tanımı ile sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış halidir. Kıtaları, kültürleri, insanları ve coğrafyaları aşan müziğin kökeni bin yıl önce Müslümanlar tarafından oluşturuldu. 20'nci yüzyıl sanatçıları ve şarkıcılarının icra ettikleri sanatın büyük bir bölümü, 9'uncu yüzyılda yaşamış Müslüman sanatçıların eseriydi. Sesin ve sessizliğin belirli bir zaman aralığında ifade edildiği sanatsal form müzik hakkında bilinmesi gereken 20 terimi derledik.

  • 3
  • 20
Kontrbas
Kontrbas

Kontrbas, keman ailesinden, yaylılar grubunun en kalın sesli çalgısıdır. 4 ve 5 telli olmak üzere iki türü bulunur. 5 telli olan kontrbasa senfonik orkestra eserlerinin icrasında sık olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Kontrbasın, özel bir tür çelikten yapılmış dört teli vardır. Yay kullanılarak ya da parmaklar yardımıyla çalınır. Ayrıca senfonik orkestraların, caz, pop ve rock müzik topluluklarının ana çalgılarından biridir.

İLK TÜRK OPERASININ BESTECİSİ AHMET ADNAN SAYGUN HAKKINDA BİLGİLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 4
  • 20
Orkestra
Orkestra

Sayısı değişebilen, her türlü çalgının bulunabileceği, çeşitli elemanların birlikte müzik yaptığı, büyüklüğü esere göre değişebilen bir çalgılar topluluğudur. Orkestralar, bazı eserlerde bir soliste eşlik ederken, koro ile birlikte de kullanılabilir. Her enstrüman grubunun farklı teknik özellikleri, tınısı ve önemi vardır. Besteci ifade etmek istediği konuyu ya da duyguları bu enstrümanların ses tınılarına veya çalınma tekniklerine göre kendine en yakın şekilde, belirli bir teknik bilgi ve mantık içerisinde kullanır.

  • 5
  • 20
Partisyon
Partisyon

Partisyon, içinde belirli bir müzik yapıtının bütün bölümlerinin birbiri ardı sıra yer aldığı nota defteridir. Orkestra, oda müziği topluluğu, koro, bando gibi topluluklar için yazılan eserlerin bir bütün halinde görülmesini sağlar. Partisyonda bulunan bir çalgının tek bir çalgının ya da grup olarak çalınan bir enstrümanın notasına parti denir. Partiler alt alta sıralanmış olarak belli bir düzen içinde yazılıdır. Böylece, çalmakta olan her grubun aynı anda ne çaldığı görülebilir. Orkestra şefi ya da müziği yöneten kişi bu nota sayesinde müziğin sorunsuz ve düzenli bir biçimde seslendirilmesini sağlar.

AVRUPALI MÜZİSYENLERİN OSMANLI'YI ANLATTIĞI OPERALARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 6
  • 20
Sonat
Sonat

Bir ya da iki çalgıyla seslendirilmek için bestelenmiş, üç ya da dört bölümlük müzik yapıtı. Sonat, müzikal literatürde söylenen değil çalınan bir parçayı ifade eder. Müzik tarihi boyunca evrilmesi sonucu belirsizleşen terim, bir ya da iki çalgı için bestelenen, üç ya da dört bölümden oluşan, müzik eseridir.

  • 7
  • 20
Virtüöz
Virtüöz

Yorumunda teknik ustalığın üst ün katına erişmiş kişiler için kullanılan terim. Virtüöz kelimesi, mükemmellik, yetenek veya mertlik anlamlarına gelen virtus ya da virtue sözcüklerinden gelir. Virtüöz, icra ettiği sanatta olağanüstü yeteneklere sahip kimselere denir. Genellikle müzik ve resim gibi alanlarda kullanılır. Resmî bir unvan değil bir iltifattır. Bir müzisyene Virtüöz denebilmesi için aranan belirleyici nitelik, müzisyenin sanatını icra ederken, diğer sanatçılardan çok daha üstün bir şekilde gerçekleştirebilecek yeteneğe sahip olmasıdır.

OSMANLI SARAY ÇALGISI SANTURUN TARİHTEKİ SERÜVENİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN