Arama

Müzikle ilgili bilmeniz gereken şaşırtıcı bilgiler

Genel olarak vokal veya enstrümantal ses ve tonların bir araya getirilmesinden oluşan müzikle ilgili her asırda yeni bir bilgi öğreniyoruz. Örneğin, günümüzde kabul edilen en popüler müzik aletinin hangisi olduğunu sorsak kaç kişi doğru cevabı verebilir? Veya müziğin kökenine inecek olursak, Osmanlı'da besteleriyle ünlenen ilk Müslüman kadın bestecimizi kim hatırlar? Sizler için "Dünya Müzik Günü"nde, müziğe dair önemli ve şaşırtıcı bilgileri derledik.

Gınâ, İslâm bilginleri tarafından sıkça tartışılan ve hakkında lehte ve aleyhte çok şey söylenen konular arasında yer alır. Gerek lehte gerekse aleyhte olan gruplar görüşlerini âyet ve hadislerle desteklemeye çalışmışlardır. Bu konuda genel bir değerlendirme yapmadan önce lehte ve aleyhteki görüşleri ve gerekçelerini vermekte yarar vardır.

"Bazı insanlar, Allah'ın yolunu (âyetlerini) alay konusu yaparak halkı sinsice Allah'ın yolundan saptırmak için 'söz eğlencesi'ni satın alırlar. Küçük düşürücü azap işte bunlar içindir" (Lokmân 31/6).

Ayette geçen "söz eğlencesi veya sözlü eğlence" (lehve'l-hadîs) ifadesinin yorumuyla ilgili olarak müfessirler iki hususa işaret etmişlerdir. Birincisi; âyette geçen "lehve'l-hadîs", masal, asılsız sözler ve hurafeler anlatmak demektir. Âyetin nüzûl sebebi olarak nakledilen şu rivayet bu yorumu desteklemektedir. Nadr b. Hâris ismindeki biri, Fars memleketlerine ticaret için gittiği sırada orada Acem kitaplarını satın alarak Kureyşliler'e anlatır ve "Muhammed size Âd ve Semûd kavminin hikâyelerini anlatıyor. Ben ise Rüstem'in, Behlûl'ün efsanelerini, kisrâların ve Hîre krallarının hikâyelerini anlatıyorum" der ve insanları Kur'an'ı dinlemekten alıkoymaya çalışırdı. İşte ayet bu kişi hakkında nâzil olmuştur.

Orta Çağ'daki Müslüman müzisyenler, gitarın erken dönem versiyonu olan kitara çalarlardı.

Müzik skalasının kökleri, erken dönem İslam uygarlığında atılmıştır. Günümüzde Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si adı verilen notalar, Arapça alfabesindeki Dal, Ra, Mim, Fa, Sad, Lam ve Sin gibi harflerinin seslerine benzer.

Seyyar müzisyenler, tacirler ve gezginler Avrupa'da müziğin yayılmasına yardımcı olmuşlardır.

  • 10
  • 24

Dokuzuncu yüzyıl Müslüman İspanya'sında Ziryab adlı şarkıcı, ezgili sesinden dolayı oldukça popülerdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN