Arama

Tarihe damgasını vuran müzisyenlerle ilgili 20 ilginç bilgi

İslam uygarlığında müziğin kayıt altına alınabilmesinin temeli olan nota sistemini kimin geliştirdiğini biliyor musunuz? Ya da Avrupa'ya pek çok müzik aletinin gelmesini sağlayan ve ilk konservatuarı kuran Müslüman müzisyenin kim olduğunu? Osmanlı padişahlarından hangi bestelerin günümüze ulaştığını? Veya Türk müziğinden etkilenen Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" adlı operasına konu olan sarayın hangi saray olduğunu?

Müziğin Avrupa'da yayılması ve zenginleşmesinde Müslüman sanatçı Ziryab'ın payı büyüktür. Emevi halifesi tarafından Bağdat'tan Endülüs'e davet edilmiş, müzikte devrim niteliğinde çalışmalar yapmıştır.

İslam uygarlığında müziğin kökeni

Ziryab, dünyanın ilk konservatuarının Kurtuba'da kurulmasını; ahenk ve beste dersleri verilmesini; uda beşinci bir bam telinin ilave edilmesini ve bu çalgının Avrupa'ya getirilmesini sağlamıştır.

Türk müziğinin en büyük bestekârlarından olan Buhurizade Mustafa Itrî, aynı zamanda şair ve hattattır. Enderun'daki hocalığı yanında, padişah onu zaman zaman sadece kendisini dinlemek amacıyla huzura çağırmıştır.

16-17 yaşlarındayken bestekârlığa başlayan Hammamizade İsmail Dede Efendi, büyük bestekâr III. Selim'in dikkatini çekmiş, onun musahibi ve başmüezzini olmuştur. Bu görevleri, II. Mahmut ve Abdülmecid devrinde de devam etmiştir.

Hammamizade İsmail Dede Efendi'nin besteleri

Türk müziğinin en büyük bestekârlarından olan İsmail Dede Efendi, musiki alanında kıymetli eserler bırakmasının yanı sıra "Araban Kürdi, Hicaz Buselik, Saba Buselik, Neveser ve Sultan-ı Yegâh" gibi yeni makamlar da bulmuştur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN