Arama

Türk müziğinin temelini oluşturan bestekar: Rauf Yekta Bey

Türk musikisi sisteminin temellerini atan Rauf Yekta Bey; müzikolog, bestekar ve neyzen kimliğiyle öne çıkan, tarihimizin önemli simalarından biridir. Osmanlı musikisinin son büyük bestekarı Zekai Dede'nin yedi yılı aşkın öğrencisi olan ve Türk müziğinin temelini oluşturan Rauf Yekta Bey hakkındaki bilgileri derledik.

Rauf Yekta Bey ayrıca, dördüncü rütbe Osmani (1900) ve Mecidi (1903) nişanlarıyla taltif (ödüllendirme) edildi. 1922'de Dîvân-ı Hümâyun beylikçi muavinliğinden emekli edildi. 1913 yılında Istılâhât-ı İlmiyye Encümeni üyeliğinde bulunan Rauf Yekta Bey, Darülelhân'ın kuruluşundan (1917) Alaturka Bölümü'nün lağvına kadar (1926) burada Türk musikisi nazariyatı ve Şark musikisi tarihi okuttu, Medresetü'l-eimme ve'l-hutabâ'da musiki dersleri verdi.

Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'nin üstün başarı alameti "Nişanlar"

Rauf Yekta Bey, yakalandığı tifo hastalığı nedeniyle 8 Ocak 1935'te Beylerbeyi'nde vefat etti, Kuzguncuk'taki Nakkaştepe Mezarlığı'na defnedildi. Ölümünden sonra Bakırköy Zuhuratbaba'da bir sokağa adı verildi.

  • 10
  • 10
Rauf Yekta Bey'in Musiki Antikaları
Rauf Yekta Bey’in Musiki Antikaları

Türk müziğinin hafızası kabul edilen Rauf Yekta Bey'in arşivi tasnif edilerek bir bölümü ilk kez bu kitapta yayımlanıyor. Koleksiyonda daha önce hiç kimsenin görmediği el yazmaları, nota defterleri, belge, mektup ve fotoğraflar var. Daha önce bilinmeyen, hiç görülmemiş. Süleyman Çelebi'nin Mevlîd-i Şerîf, İbni Sînâ'nın Kitâbü'ş- Şifâ, Abdülkadir-i Merâgî'ye ait Câmi'ü'l- Elhân Tercümesi, Ahmed oğlu Şükrullah Risâle min İlmi'l- Edvâr, Kâşânî'ye ait Kenzu't- Tuhaf musikiye ilgi duyanların ilgisini cezbedecek yazmalar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN