En sık karşılaşılan 10 kişilik bozukluğu
Kişilik bozuklukları uzun süreli uyumsuz davranış örüntülerinden oluşur. Karakter özellikleri, bireyin işlev becerisini önemli ölçüde bozacak kadar uyumsuz hale geldiği vakit, kişilik bozukluğu adını alır. Bu ayrımı yapabilmek oldukça önemlidir. Bu tanıları alabilmek için mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Sizler için on kişilik bozukluğunu ve belirtilerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 19.08.2022
15:50
Güncelleme Tarihi: 20.08.2024
13:07
Şizoid kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Şizoid kişilikteki insanlar ilişkilerde genellikle ilgisiz ve soğuk tavır sergilerler. Nadiren güçlü ve coşkulu duygular yaşarlar. Bunların kişilik yapıları duygusal açıdan soğuk, içe dönük ve çevresindekilere mesafelidir.
🔶 Başka insanlarla bir arada olmaktan zevk almazlar. Yalnız yaşamı tercih ederler. Duygularını gizlerler ve sosyal yaşama dahil olmayıp eğlenmekten kaçınırlar. Onlara en yakın olan kişiler, sadece birinci derece akrabalarıdır.
Aranılan değil var olan duygu: Mutluluk
Şizodipal kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Olaylara karşı tepki vermek yerine tepkilerini kendi içlerinde yaşayan; kimseyle ilişkisi olmayan insanların yaşadığı kişilik bozukluğuna şizodipal kişilik bozukluğu denir. Bu kişiler sosyal aktivitelerde aşırı kaygı, heyecan ve kuşku yaşarlar.
🔶 Bu bozukluğa sahip kişiler genellikle çekingendirler . Batıl inançlara sahip olabilirler. Duygusal ve sosyal davranışta uygunsuzluk, yaşantıları anormal algılama ve düzensiz konuşma gibi belirtileri vardır.
N arsist ne demektir?
Paranoid kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Başkalarına karşı aşırı güvensizlikle ve şüphecilikle kendini gösteren bu kişilik bozukluğuna paranoid denir. Algılanan olaylara ve hareketlere öfkeli ve sert tepki verebilirler. Başkalarının onları küçümsemeye, tehdit etmeye ve zarar vermeye çalıştığını düşünürler.
🔶 Genetik olarak aile bireyleri arasında geçiş yapan hastalık erken ergenlik döneminde başlamasıyla dikkat çeker. Kişilerin kıskanç olmaları dikkat çekici bir özelliktir. Çevresindeki kişilerin, eşlerinin sebepsiz olarak sadakatını sorgular.
🔶 Hastalar genellikle duygusuz görüntü verir ve gerçekçi olmalarıyla övünürler. Tedavi edilmediği takdirde ömür boyu sürecek bir rahatsızlıktır.
Aranılan değil var olan duygu: Mutluluk
Bağımlı kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Bağımlı kişilik bozukluğunda ise çaresizlik , boyun eğme ve karar verememe gibi duygular baskın olduğu için bir güvenceye duymasına sebep olur. Bağımlı kişilik bozukluğu olan insanlar, çok sahiplenici olurlar ve o sahiplendikleri kişiyi memnun etmek için aşırı çaba sarfederler.
🔶 Bu bozukluğa sahip kişiler kendi ihtiyaçlarına önem vermezler. Sürekli bir reddedilme ve onaylanmama korkusu içinde olurlar. Başkalarına varlığına aşırı bağımlılık, yalnız kaldığında kendi bakımını sağlayamama ve özgüven eksikliği görülür.
İyimserlik faydalı
Kimlik çözülmesi bozukluğu nedir?
🔶 Kimlik çözülmesi bozukluğuna çoklu kişilik bozukluğu da denir. Tek bir kişide davranışı kontrol eden iki ya da daha çok kimliğin var olması şeklinde kendini gösteren davranış bozukluğudur. Kişi birden fazla kişilik tarafından kontrol edilir ve bu kişilikler zaman zaman el yazısı, sportif ve sanatsal faaliyetler bakımından birbirinden farklı olabilir.
🔶 Kimlik çözülmesine sahip kişiler genellikle çocuklukta fiziksel travmaya uğramış kişilerdir. Bu bozukluk çocukta ağır travmaya karşı bir savunma mekanizması olarak kendini ortaya çıkarıyor. Çocuk bu şekilde acıdan kendisini kurtarmış olur ve yaşama uyumlanır. Kişiler başka kimlikler oluşturmanın acılarını azalttığını düşünür.
İnsanı yiyip bitiren his: Kıskançlık