En sık karşılaşılan 10 kişilik bozukluğu
Kişilik bozuklukları uzun süreli uyumsuz davranış örüntülerinden oluşur. Karakter özellikleri, bireyin işlev becerisini önemli ölçüde bozacak kadar uyumsuz hale geldiği vakit, kişilik bozukluğu adını alır. Bu ayrımı yapabilmek oldukça önemlidir. Bu tanıları alabilmek için mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Sizler için on kişilik bozukluğunu ve belirtilerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 19.08.2022
15:50
Güncelleme Tarihi: 20.08.2024
13:07
Paranoid kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Başkalarına karşı aşırı güvensizlikle ve şüphecilikle kendini gösteren bu kişilik bozukluğuna paranoid denir. Algılanan olaylara ve hareketlere öfkeli ve sert tepki verebilirler. Başkalarının onları küçümsemeye, tehdit etmeye ve zarar vermeye çalıştığını düşünürler.
🔶 Genetik olarak aile bireyleri arasında geçiş yapan hastalık erken ergenlik döneminde başlamasıyla dikkat çeker. Kişilerin kıskanç olmaları dikkat çekici bir özelliktir. Çevresindeki kişilerin, eşlerinin sebepsiz olarak sadakatını sorgular.
🔶 Hastalar genellikle duygusuz görüntü verir ve gerçekçi olmalarıyla övünürler. Tedavi edilmediği takdirde ömür boyu sürecek bir rahatsızlıktır.
Aranılan değil var olan duygu: Mutluluk
Bağımlı kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Bağımlı kişilik bozukluğunda ise çaresizlik , boyun eğme ve karar verememe gibi duygular baskın olduğu için bir güvenceye duymasına sebep olur. Bağımlı kişilik bozukluğu olan insanlar, çok sahiplenici olurlar ve o sahiplendikleri kişiyi memnun etmek için aşırı çaba sarfederler.
🔶 Bu bozukluğa sahip kişiler kendi ihtiyaçlarına önem vermezler. Sürekli bir reddedilme ve onaylanmama korkusu içinde olurlar. Başkalarına varlığına aşırı bağımlılık, yalnız kaldığında kendi bakımını sağlayamama ve özgüven eksikliği görülür.
İyimserlik faydalı
Kimlik çözülmesi bozukluğu nedir?
🔶 Kimlik çözülmesi bozukluğuna çoklu kişilik bozukluğu da denir. Tek bir kişide davranışı kontrol eden iki ya da daha çok kimliğin var olması şeklinde kendini gösteren davranış bozukluğudur. Kişi birden fazla kişilik tarafından kontrol edilir ve bu kişilikler zaman zaman el yazısı, sportif ve sanatsal faaliyetler bakımından birbirinden farklı olabilir.
🔶 Kimlik çözülmesine sahip kişiler genellikle çocuklukta fiziksel travmaya uğramış kişilerdir. Bu bozukluk çocukta ağır travmaya karşı bir savunma mekanizması olarak kendini ortaya çıkarıyor. Çocuk bu şekilde acıdan kendisini kurtarmış olur ve yaşama uyumlanır. Kişiler başka kimlikler oluşturmanın acılarını azalttığını düşünür.
İnsanı yiyip bitiren his: Kıskançlık
Obsesif Kompüsif kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Bu kişilerin yaşamlarına tekrarlanan eylemler veya düşünceler hükmeder. Obsesyonlar istenmeyen düşüncelerin, anksiyete yaratan imgelerin veya davranışların tekrar tekrar zihni işgal etmesidir. Kompülsiyonlar, anksiyeteyi azaltan belirli eylem veya ritüelleri gerçekleştirmek için duyulan karşı koyulamayan dürtülerdir.
🔶 Bu bozukluğa sahip olan bireylerde hata yapmaya karşı aşırı katılık vardır. Mükemmeliyetçilik , kontrol ve düzen ile karakterize olan bu hastalığa sahip bireyler ayrıntılara önem verdiğinden işlerini bitirmede zorluk yaşarlar.
Obsesyon ne demek?
Saplantı anlamına gelir.
➡ Kompülsiyon ne demek?
Zorlanımlar anlamına gelir.
Bizi yoran her şey