28 Şubat'ın psikolojik etkileri
Toplumumuzda kapanmaz yaralar açan bir süreç olan 28 Şubat hala taze. Kız öğrencilere yönelik uygulanan baskı politikaları sonucunda binlerce masum eğitim haklarından oldu. Okullarına devam edenler ise başörtüsü yasağına takılmamak için alternatiflere yöneldiler. 28 Şubat'ın sebep olduğu psikolojik etkiler ise hafızalardan kolay kolay silinmedi. İşte, 28 Şubat'ın psikolojik etkileri...
Giriş Tarihi: 28.02.2024
13:58
Güncelleme Tarihi: 28.02.2024
14:00
◾ 28 Şubat süreci nin öne çıkan simgelerinden birisi İstanbul Üniversitesi' nde kurulan "ikna odaları" idi. Psikolojik harbin en önemli duraklarından biri olan ikna odaları binlerce genç kızın travma sı oldu.
◾ Gizli bir kameranın olduğu bu ufak odalarda öğrencilere bazı teklifler sunulurdu. Bunlar; başörtülü öğrencilerden saçlarını açmaları, bunu taahhüt etmeleri, evrak imzalamalarıydı.
◾ İkna odalarında kendisine sunulan fikirleri ve psikolojik baskıyı kabul etmeyen öğrenciler önce hakaretle sonraysa tehditle korkutuldu.
◾ Yüzlerce öğrenci eğitim hayatını peruk, bone ve şapka ile sürdürürken, yüzlercesi de binbir hayalle kazandığı üniversitesine gidemedi.
https://www.instagram.com/p/C34oFNxtzp0/
◾ 28 Şubat sadece bir gün değildi. Binlerce insanın temel hakları olan eğitim, seçim ve seçilmenin ellerinden alındığı, birtakım kimselerin öne çıkarılıp birtakım kimselerin ise haklarının gaspedildiği bir dönemdi.
◾ Psikolojik olarak insanlar-ı yıpratan süreç zaman zaman şiddete de dönüştü. 28 Şubat'ın simge fotoğraflarında bu psikolojik şiddet ve engelleme açıkça görülür.
◾ Psikolojik baskılar zamanla fiziksel uygulamalara döndü. Başörtülü öğrenciler sınıflarından, sınavlardan, salonlardan zorla ve şiddet kullanılarak çıkartıldı.
◾ Bir süre sonraysa üniversite kapılarında polisler beklemeye başladı. Başörtülü şekilde okuluna gelen öğrenciler kapıdan geri çevrilerek eğitim hakları ellerinden alınmış oldu.
https://www.instagram.com/p/C34fi-ftOLj/
◾ Bu süreçte dini bir gerekçeyle başörtüsü takan öğrenciler okullarına giremedikleri gibi derslerinden de kalarak bir süre sonra devamsızlık sebebiyle ihraç edildiler.
◾ Halbuki başörtüsü kanunen yasak değildi hatta kılık kıyafet yönetmeliğinde de okuldan ihracı gerektirecek maddeler yoktu. Ama mesele eğitim hakkının kişinin elinden alınması ve toplumsal bir ötekileştirmeydi.