Afet sonrası toplumu bilinçlendirmenin önemi
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında, yaşanabilecek afetlere karşı bilinçli olunması gerektiği gerçeği, bir kez daha gün yüzüne çıktı. Yaşadığımız bu derin acı aslında toplumsal bilinçteki eksikleri göstermesi bakımından da ders niteliği taşır. Peki, afet sonrası toplumsal bilinç nasıl sağlanır?
Giriş Tarihi: 18.02.2023
14:15
Güncelleme Tarihi: 23.02.2023
11:56
➡ Yıkıma uğrayan yerleşim yerlerinde, enkaz ve arama-kurtarma çalışmalarının bitmesinin hemen ardından yönetmeliklere uygun bina yapımına başlanmalı ve bölge ayağa kaldırılmalıdır.
➡ Bireyler, apartman ve mahalledeki kişilerle organize olmalı ve deprem anında nerede toplanılacağı, nereye sığınılacağı bilinmelidir.
➡ Yapı denetimi konusunda halk bilinçlendirilmeli ve bunun için bina sakinleri, dayanışmayla gerekli kurumlara başvurmalıdır.
Deprem sonrası psikolojik travmalar
🔸 Vav TV'de "Aile Çatısı" programında bu hafta "Depremin bireysel ve toplumsal etkileri" konuşuldu. Programın konukları Sosyolog ve Aile Danışmanı Hatice Gökçe ve Klinik Psikolog Sümeyye Köten Güçlü oldu.
Sosyolog ve Aile Danışmanı Hatice Gökçe afet sonrası toplumun nasıl ele alınması gerektiğini şöyle açıkladı.
"Toplumun üzerinde şu an ümitsizliğe düşmeden ama gereksiz fazladan bir ümit de pompalamadan yani bir hayal tacirliğine de gitmeden gerçekliğin içerisinden nasıl bu toplum çıkabilir, nasıl tekrar ayağa kalkılabilir, yaralar nasıl sarılabilir, ilk önce buna bakmak lazım."
🔸 Programda "Depremzedelerin bazılarında öfke daha çok görülürken bazılarında üzüntü ve yas daha çok görülür." diyen Klinik Psikolog Sümeyye Köten Güçlü, önceliğin temel ihtiyaçların karşılanmasında olduğunu vurguladı:
"Birden herkesin hayatı değişti. Travmatik yaşam dediğimiz şey de bu zaten. Deprem sonrasında ilk olarak insanın fiziksel ihtiyaçlarını karşılayarak onları güvende hissettirmeliyiz. Bir bebek doğduğu zaman ilk 2 sene ona bakım veren ailesinin güven vermesini bekler. Bu karşılandığı zaman ikinci basamağa çıkar. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki ilk basamak ihtiyaçlarını sağladığımız zaman güven duygusu oturacaktır."
*Maslow ihtiyaçlar hiyearşisi nedir?
Abraham Maslow tarafından ortay atılan bu teori, beş farklı basamak ile insanların psikolojik ve fiziksel ihtiyaç düzeyini ehemmiyet sırasına göre düzenler.
Deprem sonrası psikolojik destek nasıl sağlanır?
🔸 Afetzedelere yapılan yardımların sırasının belirlenmesi oldukça önemlidir. Çünkü zaman içinde ihtiyaçlar değişecek ve dönüşecektir. Bunu sağlamanın yolu ise doğru bir koordinasyondur.
🔸 "Afet sonrasında fizyolojik ihtiyaçlar karşılanmadan psikolojik ihtiyaçlar sağlanmaz. Depremden etkilenenlerin yiyecek, içecek, giyecek haber alma ve barınma gibi ihtiyaçları var" diyen Güçlü " Ben, psikolog olarak sıramı bekliyorum" sözleriyle temel ihtiyaçların sağlanmasına dikkat çekti.
🔸 Deprem sonrası dayanışma, kardeşlik ve beraberliğin devam etmesi için çeşitli çalışmalar yapılmasının oldukça önemli olduğundan bahseden Güçlü, herkesin elinden geldiği ölçüde yardım çalışmalarına katılmasının öneminden bahsetti.
"Bu çabuk bayatlamayan kurabiyeler yapıp paylaşmak olabilir, komşuların birleşerek afet bölgesine evlerinde bulabildikleri dayanıklı gıdaları getirmeleri veya göndermeleri şeklinde de olabilir."
VIDEO