Anlatarak iyileşme: Psikoterapi
Psikoterapi, akıl sağlığı veya ruhsal sorunların tedavisinde bir psikolog ya da psikiyatrist ile konuşarak gerçekleştirilen terapi yöntemlerine denir. Psikoloji sürecinde birey ruh hali, düşünce ve davranışları hakkında bilgi sahibi olur ve yanlış düşünce kalıplarını fark ederek onları dönüştürebilir. Yalnızca ruhsal sorunlar yaşayanlar değil, yaşamında bir çözümsüzlüğe giren, anlam arayışında olan herkes psikoterapi tedavisi görebilir. Psikoterapiye dair merak edilenleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 10.10.2023
11:16
Psikoterapi türleri nelerdir?
🔹 Psikoterapi türlerinden kimileri belirli bozuklukları tedavi etmede diğer türlerden daha başarılı olabilir. Başarısı kanıtlanmış bazı psikoterapi teknikleri şunlardır:
◾ Bilişsel davranışçı terapi: Kişinin sağlıksız, olumsuz, gerçeği yansıtmayan inanç ve davranışlarını belirleyerek sağlıklı ve olumlu olanlarla değiştirmesine yardımcı olur.
◾ Diyalektik davranış terapisi: BDT türü olan bu terapi kişinin stresle başa çıkarak duygularını yönetmesini ve sosyal ilişkilerini geliştirmesine destek olacak beceriler öğretir.
◾ Kabul ve taahhüt terapisi: Kişinin duygu ve düşüncelerinin farkına vararak içtenlikle kabul edip değişiklikler yapmaya taahhüt ettiği ve durumlarla başa çıkma becerisine katkı sunan bir terapidir.
Gücün karanlık tarafı: Stanford hapishane deneyi
◾ Psikodinamik ve psikanaliz terapileri: Kişinin bilinçli olmayan düşünce ve davranışlarının farkına varmasını sağlar. Bireyin durumlara karşı farklı bakış açıları geliştirmesini ve içsel çatışmalarını çözmeye yardımcı olur.
◾ Kişilerarası psikoterapi: Kişinin, sosyal çevresiyle iletişim-bağ kurarken kullandığı sosyal becerilerini geliştirmeye ve mevcut ilişkilerindeki sorunları incelemeye yönelik kullanılan bir terapi türüdür.
◾ Destekleyici psikoterapi: Kişinin zorlayıcı ve stresli durumlarla baş etme ve böyle durumları yönetme becerilerini geliştirir.
Psikoterapiden en iyi şekilde yararlanmak için ne yapılmalı?
◾ Kişiler, psikoterapi seanslarından en iyi şekilde yararlanmak için öncelikle yanında kendilerini iyi hissedecekleri bir psikoterapist seçmeliler.
◾ Birey psikoterapi seansında etkin olmalı ve karar verme süreçlerinde aktif olmaya çabalamalıdır.
◾ Üzerine konuşulması gereken konular, sorunlar vb. danışan ve terapistin ortak kararıyla belirlenmelidir.
İletişimde duygusal zekanın önemi
◾ Danışan terapistine karşı açık ve dürüst olmalıdır.
◾ Danışan seans planına sadık kalmalıdır. Psikoterapistin verdiği ödevler zamanında yapılmalıdır.
◾ Psikoterapi, ilk seansta yararlı olmayabilir, fark edilebilir bir iyileşme için birkaç seansa ihtiyaç olabilir.
◾ Duygusal konular üzerinde konuşmak acı verici olabilir. Bu durum zor olsa da istikrarlı olmak oldukça önemlidir.